Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012

Δαμάσκηνο-μπαλίτσες (Pflaumenknodel)

Την συνταγη μας εστειλε η Νοεμι Κλ.



Δαμάσκηνο-μπαλίτσες         (Pflaumenknodel)

Υλικά
·       600 γρ  πατάτες βραστές, καθαρισμένες, τριμμένες
·       175 γρ  αλεύρι ΧΓ  (Schar C)   και λιγότερο 130 γρ
·           1 αυγό
·          30 γρ  μαργαρίνη ή  βούτυρο
·                λίγο αλάτι
·               2 κ.σ. ηλιέλαιο
·        15-20 κομμάτια μικρά δαμάσκηνα
·            5 κουτ. του καφέ ζάχαρη κρυσταλλική
·           ½  κ.του καφέ  κανέλα σκόνη

 Για το σερβίρισμα
·       ζάχαρη άχνη
·       ξανθισμένη φρυγανιά  ΧΓ ή τριμμένα καρύδια

Εκτέλεση
 Καθαρίσουμε τα δαμάσκηνα, βγάζουμε τα κουκουτσάκια αν είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε στη μέση αλλά πρέπει να μένουν με μια τρυπούλα στη θέση του κουκουτσιού (δες φωτογρ.).
Φτιάχνουμε μια ζύμη από  τις πατάτες, αλεύρι, αυγό, μαλακό βούτυρο και αλάτι. Με αλευρωμένα τα χέρια πλάθουμε  μικρό κομμάτι (για να χωράει το δαμάσκηνο) από τη ζύμη. Στη  μέση βάζουμε το δαμάσκηνο γεμισμένο με μείγμα ζάχαρη+κανέλα και φτιάχνουμε μπάλες.
Σε μια κατσαρόλα βράσουμε το νερό , όταν κοχλάσει ρίχνουμε  τις μπάλες  μέσα και τις βράσουμε περίπου 7 λεπτά (πρέπει να ανεβούν στο νερό).  Τις σουρώνουμε και τοποθετούμε σε μια pyrex πιατέλα . Από πάνω ραντίσουμε με λίγο ηλιέλαιο , και σερβίρουμε πασπαλισμένες  με καρύδια ή  παραδοσιακά με ξανθισμένη φρυγανιά ΧΓ και άχνη.
Η αναγραφόμενη  ποσότητα θα μας δώσει 20  κομμάτια περίπου.
Συνήθως το τρώνε σαν δεύτερο πιάτο (μετά την σούπα),  αλλά στην Ελλάδα θα είναι σαν γλυκό, ζεστό ή κρύο.  Εποχιακά τις φτιάχνουνε και με βερίκοκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου