Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

Εκλέρ γεμιστά (σού) με κρέμα καραμέλα και σαντιγί

Συνταγη που μας παραχωρισε η Νοεμι Κλ.
Εκλέρ γεμιστά (σού)  με κρέμα καραμέλα και σαντιγί

Υλικά για εκλέρ

  • 200 γρ αλεύρι χ.γ. (εγώ έβαλα Glutafin)
  • 75 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
  • 180 ml νερό
  • λίγο αλάτι
  • 4-5 αυγά μικρότερα


Υλικά για γέμιση
  • 0,5 λ γάλα
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • 5 κ.σ. νισεστέ
  • 3-4 κ.σ. αλεύρι χ.γ. Schar C
  • 2 κ.σ. ζάχαρη για καραμέλα + 2 κ.σ. νερό
  • 2 κρόκοι αυγού
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος για σαντιγί


Εκτέλεση για τα εκλέρ (σου)
Βάζουμε το νερό με τη μαργαρίνη να βράσει με μια πρέζα αλάτι,  προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε ζωηρά βγάζοντας τη κατσαρόλα από την φωτιά. Πρέπει να γίνει μια μάζα χωρίς σβόλους, να ξεκολλάει από το τοίχωμά της κατσαρόλας. Ένα –ένα προσθέτουμε τα αυγά, ανακατεύοντας με μιξέρ. Θα έχουμε ένα γυαλιστερό μίγμα, βάζουμε σε λαδόκολλα μπαλίτσες με ένα  κουτάλι ή από κορνέ σχηματίζουμε περίπου 16-18  κομμάτια, θα φουσκώσουν. Ψήνουμε τα σουδάκια σε 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά.
Πριν κρυώσουν κόβουμε τα ¨καπάκια¨  τους να στεγνώσουν από μέσα.

Εκτέλεση γέμισης
Σε λίγο γάλα 100 ml, διαλύω το αλεύρι, νισεστέ να γίνει χωρίς κόμβους, και προσθέτουμε στο υπόλοιπο γάλα που βάλαμε να βράσει με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε ώσπου να πήξει. Κατεβάζουμε από την κατσαρόλα από τη φωτιά, και προσθέτουμε τους κρόκους, την καραμέλα που φτιάξαμε από τις 2 κ.σ. ζάχαρη με το νερό. Αφήνουμε να κρυώσει η κρέμα μας. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.

Κόβουμε στην μέση τα εκλερ και τα γεμίζουμε με ένα κουτάλι από την κρέμα καραμέλα, από πάνω βάζουμε το σαντιγί από κορνέ ή με κουτάλι , τελικά τα ¨καπακώνουμε¨. Μπορούμε να τα διακοσμήσουμε με καραμέλα ή και άχνη για εύκολη λύση.
Καλή επιτυχία !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου