Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012

Βασιλόπιτα α΄λά Νοέμι


Την συνταγη μας παραχωρησε η Νοεμι Κλ.

Υλικά για  ταψί  25 εκ. διαμ.

  • 450-500 γρ. αλεύρι Schar B,  ΧΓ
  • 10 γρ. ξερ. μαγιά (1 κ. σούπας) ΧΓ
  • 200 ml γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη ΧΓ
  • 100 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 3 μέτρια αυγά
  • Μια πρέζα αλάτι
  • Ξύσμα ½  λεμονιού
  • Λίγο μαχλέπι (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη βάζουμε  100 ml γάλα, τη μαγιά, λίγη ζάχαρη, και μισό φλιτζάνι αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να φουσκώσει περ. 1/2 ώρα σε ζεστό περιβάλλον.
Σε άλλη λεκάνη χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους, μαργαρίνη, υπόλοιπο γάλα, ξύσμα λεμονιού, (μαχλέπι)  προσθέτουμε  το μίγμα με τη μαγιά, λίγο –λίγο το αλεύρι και τα ασπράδια χτυπημένα . Δουλεύουμε  με το μιξέρ καλά,
Αφήνουμε τη ζύμη στη λεκάνη να  φουσκώσει για 3 ώρες σκεπασμένη τη λεκάνη με μια μεμβράνη διαφανή που αλείψαμε με λίγο λάδι. ¨Όταν διπλασιάστηκε σε όγκο , ξανά ζυμώνουμε με το μίξερ 3 λεπτά και τοποθετούμε τη ζύμη  σε φόρμα με λαδόκολλα , με τον ίδιο τρόπο σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε πάλι για 3 ώρες να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.  Μετά βγάζουμε την μεμβράνη, αλείφουμε με κρόκο  ελαφριά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 1 ώρα, σε 180 β., εάν αρπάζει από πάνω, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο .
 Διακοσμούμε με την φαντασία μας.   
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου