Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Κεικ χωρις γλουτενη

Ο γιος μου ο μικρος ( ο αγαπημενος μου Σταυρος) αν και δεν πασχει ο ιδιος αλλα η αδερφη του απο κοιλιοκακη, λατρευει να ασχολειται με τα αλευρα χωρις γλουτενη... Με ζυμες, με ζυμωματα , με μιξεις ,αναμειξεις και αλχημειες....Ολοι ξερουμε οτι τα "αλευρια μας" εχουν ιδιαιτεροτητες και συμπεριφορες που απεχουν παρασσαγας απο τις αντιστοιχες των κοινων αλευριων... Ολοι ξερουμε ποσο δυσκολα -ειδικα οι νεοκοποι- πετυχαινουμε μια ζυμη ή ενα γλυκισμα αν δεν εχουμε εντρυφισει στα μυστικα της "χωρις γλουτενης ζαχαροροπλστικης"....Ο μικρος μου μαλλον απο ενστικτο αλαθητο, μαλλον απο το μερακι το πολυ και την αγαπη που βγαζει εχει φτιαξει μερικα απο τα πιο νοστιμα, ευκολα και πετυχημενα γλυκα... Ενα απο αυτα ειναι και το κεικ του... Το κεικ του Σταυρου... Η συνταγη του αποτελει λυση ευκολη και παντα εγγυημενη....

Ιδου λοιπον το μυστικο του....


  • αυγα 2
  • βιταμ σοφτ 200 γραμμαρια
  • περιπου 250 γραμμαρια (1 κουπα δηλαδη) φαρινα χωρις γλουτενη ( για την συγκεκριμενη συνταγη ιδανικο βρισκω το self raising της Dove)
  • περιπου ισοποση (1 κουπα) ζαχαρη
  • 150 γραμμαρια γαλα ( βαζουμε με μειωμενα λιπαρα ή με λιγη λακτοζη)
  • 4 κουταλιες μικρες κακαο χωρις γλουτενη
  • 3 κουταλιες μεγαλες της σουπας Nutella

Χτυπαμε με το μιξερ ζαχαρη και βουτηρο για περιπου 8 λεπτα ( ο μικρος επειδη του αρεσει αυτη η διαδικασια περνα και το δεκαλεπτο). Προσθετουμε ενα ενα τα αυγα και συνεχιζουμε να χτυπαμε το μειγμα για περιπου 4 λεπτα. Προσθετουμε το αλευρι μας , ξαναχτυπάμε και ριχνουμε το γαλα τελευταιο....

Σε ενα μικρο βουτυρωμένο ταψι ριχνουμε το 1/3 του μείγματος μας.Επανω του ριχνουμε την Nutella. ριχνουμε και το επομενο 1/3. Στο μειγμα που απεμεινε βαζουμε το κακαο και ανακατευουμε καλα να διαλυθεί και να μην εχει σβωλους...Στην συνεχεια το βαζουμε στο ταψι μας και πασπαλιζουμε με ελαχιστο κακαο την επιφανεια. Ψηνουμε μονο για 30-35 λεπτά στους 180 βαθμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου