Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ψωμι & σπιτικες φρυγανιες



 Η συνταγη ειναι απο τον Κο Μπαντη των Μυλων Καπλανιδη
ΥΛΙΚΑ
500 gr «ΕΤΟΙΜΟ ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ ΨΩΜΙ & ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ» ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ
12 gr ξηρή μαγιά
500 ml νερό χλιαρό
(Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και 10 gr ζάχαρης και 10 gr αλάτι, και μυρωδικό-αρωματικό φυτό της αρεσκείας μας3)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε τα 500 ml. χλιαρό νερό  και διαλύουμε τη μαγιά με ένα κουτάλι. Βάζουμε το «ΕΤΟΙΜΟ ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ ΨΩΜΙ & ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ» στο μίξερ (και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι εάν επιθυμούμε). Τα χτυπάμε για 5 λεπτά. Τοποθετούμε το ζυμάρι μας σε μία λαδωμένη μακρόστενη «φόρμα» αλουμινένια μιας χρήσης ή φόρμα μακρόστενη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 60’(2) περίπου για να δράσει η μαγιά και να διογκωθεί το ψωμί μας. Όταν διπλασιαστεί (περίπου) σε όγκο το φουρνίζουμε στους 200οC για περίπου 60’(1) (στον ήδη προθερμασμένο φούρνο μας)
(1) Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο και τις επιλογές ψησίματος που θέλουμε να έχουμε στο ψωμί μας).
(2) ;Μπορούμε να το αφήσουμε και για περισσότερο χρόνο (αν έχουμε στη διάθεσή μας)
(3) Δίνουν ποικιλία στη γεύση και διευρύνουν τους γαστρονομικούς μας ορίζοντες (πχ, ρίγανη, κύμινο, πιπέρι, κόλιανδρο, δάφνη, γλυκάνισο, θυμάρι, βασιλικό κ.α. από τα τόσα της ελληνικής χλωρίδας)    

Για να κάνουμε ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ το ψωμί μας:
Κόβουμε το ψωμί μας σε φέτες.
Τις αραδιάζουμε στο ταψί του φούρνου μας.
Τις ψήνουμε στη μεσαία θέση στους 200οC περίπου για 15’ για την μία πλευρά.
Τις γυρίζουμε και ψήνουμε για άλλα 15΄(περίπου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου