Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Dobostorta – τουρτα Ντομπος

Dobostorta – τουρτα  Ντομπος απο την Νοεμι Κλ.

Υλικά για την ζύμη

  • 9 αυγά μέτρια
  • 70 + 140 γραμ  ζάχαρη
  • 180 γραμ. αλεύρι χ.γ. Schar C
  • 50 γραμ. βούτυρο ή Βιταμ, λίγο αλάτι

Εκτέλεση
Κόβουμε 6 στρογγυλά χαρτιά ψησίματος  σε διαμετρο 28 εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο σε 220 β.
Ανακατεύουμε καλά τους κρόκους με 70 γρ. ζάχαρη. Με λίγο αλάτι χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και προσθέτουμε την υπόλοιπη 140 γρ ζάχαρη να σφίξει καλά. Εναλλάξ ενσωματώνουμε το αλεύρι, λιωμένο βούτυρο και την κρέμα με τους κρόκους. Μοιράζουμε το μίγμα μας στα έτοιμα χαρτιά, απλώνοντας ομοιόμορφα και ψήνουμε για 7-8 λεπτά το καθένα. Όταν ψήθηκε το παντεσπάνι μας, το αναποδογυρίσουμε σε ποτηρόπανο και αφαιρούμε το χαρτί. Τελειώνουμε με τα 6 φύλλα, αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε στις άκρες να είναι  ίδιο κάθε φύλλο σε διάμετρο.

 Γέμιση
  • 5 αυγά μέτρια
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3 κ.σ. κακάο
  • 200 γρ. κουβερτούρα Νεστλέ χ.γ.
  • 250 γρ βούτυρο ή βιταμ
  • Βανίλια

Εκτέλεση γέμισης
Χτυπάμε τα αυγά με την άχνη και κακάο αφράτο, βάζουμε σε μπεν μαρί να πήξει. Λιώνουμε τη κουβερτουρα σε μπεν μαρί επίσης. Ανακατεύουμε  δυνατά το βούτυρο με την βανίλια, κρέμα από τα αυγά και την λιωμένη κουβερτούρα.

Κρατάμε στην άκρη το πιο ωραίο παντεσπάνι για το «καπάκι» και λίγη κρέμα. Γεμίσουμε τα φύλλα με την κρέμα μας.


Επικάλυψη
-        ζεσταίνουμε μια κουταλιά γλυκού βουτυρο, 180 γρ. ζάχαρη, μια κουτ.σ. χυμό λεμονιού, να τα κάψουμε να μας γίνει καραμέλα. Πολύ γρήγορα καλύπτουμε το παντεσπάνι «καπάκι» με την καραμέλα να απλωθεί, με ένα μαχαίρι όπιο βουτάμε σε κρύο κομμάτι βούτυρο, να μη κολλάει στην καραμέλα, και σχηματίζουμε μερίδες  όπου θα κοπεί μετά για μερίδες η τούρτα μας. Περνάμε πολλές φορές ώσπου να παγώσει. Περίπου 16 κομμάτια θα γίνουν. Όταν κρύωσε η καραμέλα, καπακώνουμε την τούρτα, με την γέμιση που κρατήσαμε την περνάμε  από γύρο και την βάζουμε για μερικές ώρες στο ψυγείο.

YΓ. Την συνταγή βρήκα σε ένα ουγγρικό site μεταμφιεσμένη σε χ.γ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου