Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

Ψωμί χωρίς γλουτένη

απο http://www.supa.gr/
"Οι συνταγες που ακολουθούν είναι απο τη Κλινική διαιτολόγο- διατροφολόγο
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν.Αθηνών με Ειδίκευση στην τροφική αλλεργία-δυσανεξία Δρ Αιμιλία Βασιλοπούλου."

 
  • 1 κιλό αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • περίπου 3 φλιτζάνια χλιαρό νερό
  • 40 γραμ. φρέσκια μαγιά (χωρις γλουτενη)
  • ½ κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι
  • 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύετε τη μαγιά σε μισό φλιτζάνι νερό και την αφήνετε 5 με 10 λεπτά περίπου. Ανακατεύετε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι και προσθέτετε το νερό με τη μαγιά και συνεχίζετε με το ξύδι, το λάδι και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να είναι απαλή, βελούδινη και να μη κολλάει στα χέρια. Σκεπάζετε τη ζύμη με πετσέτα ή με μεμβράνη και την αφήνετε 45 λεπτά περίπου να φουσκώσει. Μετά από 45 λεπτά αλευρώνετε τα χέρια σας, ξαναζυμώνετε και πλάθετε στο σχήμα που θέλετε. Αλείφετε την επιφάνεια με ηλιέλαιο.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170ο C και ψήνετε το ψωμί. Ένα κανονικό καρβέλι θέλει 50 λεπτά περίπου ενώ τα μικρότερα από 15 έως 30 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος. Όταν ψηθεί, το τυλίγετε με καθαρή πετσέτα και αφήνετε να κρυώσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου