Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ζύμη για χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια με μέλι - «LEBKUCHEN»

Συνταγη που μας παραχωρησε η Νοεμι


Ζύμη  για χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια με μέλι - «LEBKUCHEN» 

Υλικά
·       600 γρ. αλεύρι χ.γ. Schar C
·       200 γρ. ζάχαρη άχνη χ.γ.
·       4-5   κουτ. σούπας μέλι  (120-150γρ)
·       100 γρ. Βιτάμ ή βούτυρο μαλακό
·       3      αυγά
·       1     κ.γ. μαγειρική σόδα
·       1     κ..γ. κακάο χ.γ.
·        1    κ.σ.  μίγμα από κανέλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισο,  αστεροειδής γλυκάνισο   όλα  αλεσμένα

Εκτέλεση
Ζεστάνουμε το μέλι στο φούρνο μικροκυμάτων με το Βιτάμ.
Ελαφρά χτυπάμε τα αυγά με το μαλακό Βιτάμ, άχνη, και το χλιαρό μέλι. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη σόδα, κακάο και τα μπαχαρικά. Με μια κουτάλα δουλεύουμε την ζύμη να ενωθούν  όλα. Την αφήνουμε σε ένα  μπολ μια νύχτα στο ψυγείο.
Την επόμενη πλάθουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε ½  εκατοστό πάχος, και κόβουμε με  κουπ πατ διάφορα σχέδια, αστέρι, καρδούλες, φιγούρες  κλπ.
Ψήνουμε τα μπισκοτάκια  σε ταψί με λαδόκολλα  περίπου 7-8 λεπτά σε 180 βαθμούς. Μόλις τις βγάζουμε από το φούρνο περνάμε τα μπισκοτάκια με ένα πινέλο βουτηγμένο σε ασπράδι, και αφήνουμε να κρυώσουν στο ταψί. Θα γυαλίσουν όμορφα.
Μπορούμε να τα βουτάμε σε κουβερτούρα για μια πλούσια γεύση  ή πριν το ψήσιμο βάζουμε πάνω τους μισό καρύδι, αμύγδαλο κτλ.
Ο παραδοσιακός τρόπος διακόσμησης είναι  - 1 ασπράδι ανακατεύουμε με 125 γρ . άχνη και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού, (προαιρετικά μπορούμε να  χρωματίσουμε το άσπρο μίγμα με χρώματα ζαχαροπλαστικής). Από μια πλαστική σακούλα  κόβουμε μια μικρή γωνία και στολίζουμε  τα μπισκοτάκια με λίγη φαντασία.  Σε λίγες ώρες  στεγνώνει η ζάχαρη.
Τα μπισκοτάκια μπορούμε να  κρεμάσουμε και στο χριστουγεννιάτικο δέντρο για στολίδια. Σε κουτί αντέχουν πολύ καιρό , τα ετοιμάζουν αρκετά πριν τις γιορτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου