Εκτελεση:
Σε μία λεκάνη ανακατέυουμε όλα τα υλικα μαζί μεχρι να γίνει το μείγμα ομοιομορφο.
Το βασουμε σε φορμα σιλικόνης και στρώνουμε πολυ καλά την επιφάνεια.
Βαζουμε για 2-3 ωρες στην καταψυξη. Μετα τον βγαζουμε απο την φορμα και
τον τοποθετουμε σε πιατελα. Αν θελουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια με
καρυδια ψιλοκομμένα. Κόβουμε σε φετες και σερβίρουμε.
Περιπου
500 γρ μειγμα για φυλλο χωρις γλουτενη (καπλανιδη)
2
μεγαλες μεγαλες κουταλιες γιαουρτι (αγελαδιτσα)
λιγο
παραπανω από μισο κουτακι σοδα (αναψυκτικο)
4
κουταλιες σπορελαιο
1
κουταλια κορνφλαουερ χωρις γλουτενη
1
πρεζα αλατι / λιγη ζαχαρη
1
αυγο
Γεμιση
2
αυγα χωριατικα
100
γρ γαλα
φετα
ή τυρι της αρεσκειας μας
Σε μια μεγαλη λεκανη ριχνουμε την σοδα , 2 κουταλιες λαδι ,
διαλυουμε το γιαουρτι, το αλατι και την ζαχαρη. Ανεκατευουμε καλα μεχρι να
χυλωσει και προσθετουμε το κορν φλαουερ… σταδιακα προσθετουμε το αλευρι
ανεκατευοντας. Στην συνεχεια βαζουμε το υπολοιπο λαδι και ζυμωνουμε με το χερι
για αρκετη ωρα. Χωριζουμε την ζυμη σε τοσα μπαλακια οσα τα φυλλα που θελουμε να
ανοιξουμε.
Σε αλευρωμενη επιφανεια ανοιγουμε με ρολο το φυλλο μας . το
τοποθετουμε σε λαδωμενο ταψακι. Κάθε φυλλο το λαδωμουμε. βγαινει λεπτο (
περιπου 8/10 του χιλιοστου – , τραγανο, χωρις να σκληραινει. Μετα από 3
στρωσεις προσθετω την γεμιση με τα υλικα ανακατακαι στην συνεχεια τα υπολοιπα φυλλα. Με ένα πινελο
αλοιφουμε το τελευταιο φυλλο με ένα χτυπημενο αυγο. Χαραζουμε την τυροπιτα και
ψηνουμε για περιπου μιση ωρα στους 180 (αερα).
Το μυστικο ειναι να τα χωρισεις σε σφαιριδια και να αφησεις λιγο να
φουσκωσουν. Επειτα τα ανοιγεις το καθενα γυρω στα 20 εκ και τηγανιζεις
σε καυτο λαδι. Για να μην φουσκωσουν να τις τρυπησεις με ενα πιρουνι και
στο τελος τις τυλιγεις ζεστες, με μεμβρανη η σακουλιτσα τροφιμων για να
ειναι ελαστικες!!!μολις κρυωσουν μπορεις να τις βαλεις στην καταψυξη.
υ.γ. Τυχαια ανακαλυψη... με μια κουταλια γιαουρτι στην ζυμη γινονται ακομη πιο ελαστικες και μαλακες
απο Σοφη Αρ.
Υλικα:
Για γεμιση:
100 γραμ Φετα 100 γραμ. Μυζήθρα
100 γραμ. ανθότυρο
1/2 γιαουρτι
μοσχοκάρυδο
πιπέρι
Για ζύμη:
500 γραμ αλευρι χγ (μειγμα απο διαφορα άλευρια χ.γλ)
1/2 γιαουρτι
1 κουπα ελληνικου καφε λάδι
νερό όσο παρει για να πλάθεται.
Εκτέλεση:
Ανεκατεβουμε ολα τα υλικα της γέμισης μεχρι να γινουν ενα ομοιογενές μείγμα.
Πλάθουμε τη ζυμη ριχνοντας όλα τα υλικα σε μία λεκανίτσα. Αν κολλαει η
ζυμη προσθέτουμε λίγο αλευρι στα χερια μας.Χωριζουμε τη ζυμη σε 6 μερη.
Ανοιγουμε τη ζύμη και την γεμίζουμε με όση γεμιση παρει (να μην
ξεχειλίσει). Ψηνουμε σε προθερμασμένο φουρνο, στον αερα, μέχρι να
ροδίσουν. Μη ξεχασουμε να βουτηρώσουμε την λαμαρίνα.
Μπορουμε επισης να ανακατεψουμε την ζυμη με την γέμιση και να φτιαξουμε τηγανίτες.
500 γραμ μειγμα για κεικ μύλων Καπλανιδη ...
1/2 βιταμ (μικρο)
3 κουταλεις μελι
3 αυγα
3 κουταλιες σουπας ταχίνι χγ
2 κουταλακια μπέικιν
σταφιδες χγ ξανθες
κανελα/γαρύφαλλο χγ
Εκτελεση:
Σε μια λεκανη χτυπάμε τα αυγά, το βουτηρο, το ταχινι και το μελι,
κατοπιν προσθετουμε το αλευρι, το μπέικιν, την κανελλα και το γαρυφαλλο
και τις σταφιδες αφου τις εχουμε αλευρωσει. Ψηνουμε σε βουτηρωμενη
φορμα, στους 180 βαθμους σε προθερμασμενο φουρνο μεχρι να ροδίσει
(περιπου 45 λεπτα)
πρωτοπηρα το μειγμα για φυλλο χωρις γλουτενη του καπλανιδη και ηθελα να φτιαξω κατι να το δοκιμασω, κατι που και αποτυχια να εβγαινε τουλαχιστον να ταιριαζε στην γευση μου και να μην παει χαμενο... ειχα και περισσευουμενο κοτοπουλο βραστο... ειπα να επιχειρησω μια κοτοπιτα....
Υλικα
αλευρι χ.γλ. (μειγμα για φυλλο) - ζαχαρη - αλατι (οπως στην αντιστοιχη συνταγη εδω) μονο που εβαλα λιγο παραπανω αλευρι. ζυμωσα για αρκετη ωρα και το φυλλο βγηκε πολυ ελαστικο , διχως να σπαει και ξεκολουσε με την πρωτη.
Για την γεμιση εβαλα κοτοπουλο ψιλοκομμενο, φετα, τυρι τριμμενο πιπερι και μαιντανο.
3 φυλλο κατω στρωση - γεμιση - 3 φυλλα πανω στρωση. το αλλειψα με μειγμα απο κροκο αυγου και βουτηρο και την εψησα για μια ωρα στους 180.
Διαλύουμε την μαγια σε χλυαρό νερακι και ανεκατευουμε ολα τα υλικα σε
μία λεκανη και προσφετουμε νερο μεχρι να γίνει ενας ρευστός χυλός.
Σκεπαζουμε την λεκάνη με πετσετα και περιμένουμε πανω απο μιση να
φουσκώσει.Μολις φουσκωσει βαζουμε το μειγμα σε βουτηρομένα ατομικα
φορμακια και ψηνουμε σε προεθρμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους μεχρι να
ροδίσει. Αν θελουμε βαζουμε και ζαχαρη στο μειγμα ή πασπαλίζουμε με
αχνη. Μοιαζει πολυ με άρτο.
Λοιπον
ο μικρος εχει απιστευτες ιδεες... οταν ειδε και δοκιμαζε τα στριφτα
τυροπιτακια , ειπε πως η ζυμη του θυμiζε ντοντας και πως θα γινοταν
νοστιμο γλυκο -με νουτελα γεμισμενο... Εδωσε λοιπον την ιδεα και σημερα -
μια που ειχα χρονο μπολικο τα δοκιμασα. απο τα ωραιότερα και ευκολοτερα
γλυκισματα που υπαρχουν. Δεν ξερω αν υπαρχει ονομασια για τα γλυκακια
αυτα, ειναι ομως τοσο ευκολα που μπορει να τα φταιξει ο καθενας.
Τα
υλικα ειναι διχως δοσολογιες γιατι ειναι απο ζυμη (για πιτσα) που
περισσεψε , ισα για να φτιαξω δοκιμαστικα 6 κομματια μικρα μικρουλια
Για την Γεμιση: μαρμελαδα χ.γλ. νουτελα, σοκολατα χγλ
ανοιγω
πολυ λεπτο φυλλο (απο ζυμη που εχει ηρεμησει και εχει φουσκωσει για
περιπου 20 λεπτα) και το κοβω σε τριγωνακια. καθω κομματι το αλειφω με
μαρμελαδα ή νουτελα , το τυλυγω ρολο (σαν κρουασαν) και μετα το στριβω
(σαν μισοφεγγαρο). Τα τηγανιζω σε καυτο λαδι για 1-2 λεπτα απο καθε
πλευρα. Τα βαζω πανω σε αποροφιτικο χαρτι και πασπαλιζω με ζαχαρη αχνη
και κανελα χ.γλ ή τριβω σοκολατα χ.γλ ( εβαλα χολεξ με φραουλα).
η
επομενη αποπειρα θα εχει γεμιση κρεμας κ κανελας (σαν μπουγατσας) , και
ελαφριας κρεμας με σταφιδες-κανελα - και κονιακ. Επισης και με γεμιση
μηλου θα ειναι καλη... φαντασια να υπαρχει... Δοκιμαστε τα ανεπιφυλακτα.
Συνταγη απο http://www.supa.gr/-Οι συνταγες που ακολουθούν είναι απο τη Κλινική διαιτολόγο- διατροφολόγο Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν.Αθηνών με Ειδίκευση στην τροφική αλλεργία-δυσανεξία Δρ Αιμιλία Βασιλοπούλου.
Σταφίδες, κακάο σε ένα απολαυστικό δροσερό μείγμα...
Υλικά για 4 μερίδες:
3κσ μαργαρίνη
4κσ ζάχαρη
3κσ φρουκτόζη ή μαυρη ζάχαρη
4κσ σταφίδες ξανθές
1\2κ.γλ βανίλια (χωρις γλουτενη)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, το κακάο και τη
βανίλια. Τα ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λειώσουν και να κάνουν
ένα λείο μείγμα.Το κατευάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις
σταφίδες. Ανακατεύουμε και βάζουμε το μείγμα σε αλουμινόχαρτο.Το
τυλίγουμε σε ρολό και το βάζουμε στην κατάψυξη. Όταν παγώσει το κόβουμε
σε 4 ίσια κομμάτια ή σε 8 λεπτές φετούλες. Σερβίρεται παγωμένο.
Συνταγη απο http://www.supa.gr/-Οι συνταγες που ακολουθούν είναι απο τη Κλινική διαιτολόγο- διατροφολόγο
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν.Αθηνών με Ειδίκευση στην τροφική αλλεργία-δυσανεξία Δρ Αιμιλία Βασιλοπούλου.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Πλένετε τα κόκκινα φρούτα και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.Ξεφλουδίζετε
το πορτοκάλι και χοντροκόβετε την ψίχα του, αφαιρώντας το άσπρο μέρος
και τις ίνες του
2.Χτυπάτε στο μίξερ ή με σύρμα τ'αβγά με τη ζάχαρη και να διαλυθεί η
ζάχαρη.Προσθέτετε το λικέρ και το γάλα και ανακατεύετε.Τέλος ρίχνετε τα
κόκκινα φρουτα και το πορτοκάλι
3.Βουτυρώνετε ελαφρά το ταψί και αδειάζετε μέσα το μίγμα.Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά
4.Χτυπάτε τ'ασπράδια των αβγών στο μίξερ μέχρι να γίνουν σφιχτή
μαρέγκα.Τη ρίχνετε πάνω από την τάρτα και την ξαναβάζετε στο φούρνο για
5-7λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η μαρέγκα.Σερβίρετε αμέσως
Συνταγη απο http://www.supa.gr/-"Οι συνταγες που ακολουθούν είναι απο τη Κλινική διαιτολόγο- διατροφολόγο Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν.Αθηνών με Ειδίκευση στην τροφική αλλεργία-δυσανεξία Δρ Αιμιλία Βασιλοπούλου."
30-40 νοστιμότατες μπουκίτσες
Υλικά
750γρ αμύγδαλα αποφλοιωμένα τριμμένα στο μπλεντερ
250γρ ζάχαρη άχνη (χωρις γλουτενη)
50γρ μέλι
75γρ χυμό λεμόνι
για την επικάλυψη ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ.
Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί 10-15 λεπτά. πλάθουμε μικρά μπαλάκια.
Ρολάρουμε τα μπαλάκια στη ζάχαρη άχνη και είναι έτοιμα
Συνταγη απο http://www.supa.gr/-"Οι συνταγες που ακολουθούν είναι απο τη Κλινική διαιτολόγο- διατροφολόγο Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν.Αθηνών με Ειδίκευση στην τροφική αλλεργία-δυσανεξία Δρ Αιμιλία Βασιλοπούλου."
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύετε την μαγιά με το νερό και την αφήνετε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.
Χτυπάτε στο μίξερ την μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το
μείγμα. Ανακατεύετε το υποκατάστατο των αυγών με το νερό και τα ρίχνετε
στο χτυπημένο βούτυρο. Προσθέτετε το νερό με την μαγιά, την βανίλια, τις
σταφίδες, το ξύσμα και τέλος το αλεύρι.
Ανακατεύετε με απαλές κινήσεις για να ενωθούν τα υλικά.
Αλείφετε με μαργαρίνη το εσωτερικό μίας στενόμακρης φόρμας για κέικ και
πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι (χωρίς γλουτένη). Αδειάζετε το μείγμα στην
φόρμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 40 λεπτά
περίπου.
Όταν ψηθεί το τσουρέκι, το αφήνετε να κρυώσει στην φόρμα του για να το ξεφορμάρετε ευκολότερα.
απο http://www.supa.gr/
"Οι συνταγες που ακολουθούν είναι απο τη Κλινική διαιτολόγο- διατροφολόγο
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν.Αθηνών με Ειδίκευση στην τροφική αλλεργία-δυσανεξία Δρ Αιμιλία Βασιλοπούλου."
1 κιλό αλεύρι χωρίς γλουτένη
περίπου 3 φλιτζάνια χλιαρό νερό
40 γραμ. φρέσκια μαγιά (χωρις γλουτενη)
½ κουτ. του γλυκού αλάτι
1 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας ξύδι
3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύετε τη μαγιά σε μισό φλιτζάνι νερό και την αφήνετε 5 με 10 λεπτά
περίπου. Ανακατεύετε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι και προσθέτετε το
νερό με τη μαγιά και συνεχίζετε με το ξύδι, το λάδι και το υπόλοιπο
νερό. Ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να είναι απαλή, βελούδινη και να μη κολλάει
στα χέρια. Σκεπάζετε τη ζύμη με πετσέτα ή με μεμβράνη και την αφήνετε 45
λεπτά περίπου να φουσκώσει. Μετά από 45 λεπτά αλευρώνετε τα χέρια σας,
ξαναζυμώνετε και πλάθετε στο σχήμα που θέλετε. Αλείφετε την επιφάνεια με
ηλιέλαιο.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170ο C και ψήνετε το ψωμί. Ένα κανονικό
καρβέλι θέλει 50 λεπτά περίπου ενώ τα μικρότερα από 15 έως 30 λεπτά
ανάλογα με το μέγεθος. Όταν ψηθεί, το τυλίγετε με καθαρή πετσέτα και
αφήνετε να κρυώσει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C (ή 170 C
σε αέρα). Τοποθετούμε χάρτινες θήκες σε ένα ταψί με 12 θήκες για μάφινς
(ή αλλιώς τις λαδώνουμε και αλευρώνουμε ή χρησιμοποιούμε κατευθείαν
θήκες σιλικόνης).
Σε
ένα μπωλ ανακατεύουμε (με αυγοδάρτη) τα αυγά με τη ζάχαρη για λίγο.
Προσθέτουμε το λάδι, το γιαούρτι, το χυμό και ξύσμα. Ρίχνουμε και τα
στερεά, ομογενοποιούμε.
Μοιράζουμε στις θήκες και ψήνουμε για 20-25' (ανάλογα το φούρνο, θα τα δείτε να ροδίζουν).
Για την κρέμα(έτσι να βρίσκεται...!)
150γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250γρ. άχνη (κοσκινισμένη -χωρις γλουτενη)
λίγο λιμοντσέλο(δηλαδή ανάλογα τα γούστα)
2κ.σ. γάλα
Χτυπάτε στο μίξερ τα παραπάνω υλικά και δοκιμάζετε ,αν θέλετε πιο έντονη τη γεύση του λιμοντσέλου ρίχνετε λίγο λίγο.
Αφήνετε στο ψυγείο λίγο να σταθεροποιηθεί και μετα γεμίζετε κορνέ ή και με κουταλάκι διακοσμείτε τα κεκάκια.
Η' δεν τα διακοσμείτε και καθόλου και ρίχνετε απλά ζάχαρη άχνη!
Στο
χθεσινό ποστ, λοιπόν βάλαμε τα κεκάκια με τα οποία διασκέδασε ο μικρός
μας φίλος και σήμερα βάζουμε και τα μπισκοτάκια λεμονιού, που φτιάξαμε
επίσης και ο μικρούλης βούτηξε μερικά για δικά του!!
Βρήκα
μια συνταγή στο διαδίκτυο για μπισκότα χωρίς γλουτένη( στο εξωτερικό
είναι πολύ δημοφιλείς τέτοιες συνταγές, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο
θέμα αυτό), γιατί περιέχει διάφορα είδη αλευριού, εκτός από το κλασικό
λευκό που ξέρουμε, είχα πάει και σε μαγαζί με βιολογικά και έτυχε να
πάρω αλεύρι αμάρανθου, οπότε τη δοκίμασα και βγήκε μια χαρά!
115γρ.βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100γρ. ζάχαρη άχνη (χωρις γλουτενη)
ξύσμα από 2 λεμόνια
2κ.σ. χυμό λεμονιού
1 βανίλια (χωρις γλουτενη)
135 γρ. ρυζάλευρο (χωρις γλουτενη)
40γρ. άνθος αραβοσίτου (χωρις γλουτενη)
20γρ. αλεύρι αμάρανθου (χωρις γλουτενη)
20γρ. αμύγδαλα τριμμένα σε σκόνη
Χτυπάμε
το βούτυρο με τη ζάχαρη να γίνει κρέμα (με ξύλινη κουτάλα το έκανα) και
προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό και τη βανίλια. Ρίχνουμε όλα τα στερεά
και ανακατεύουμε για να σχηματιστεί μια ζύμη(ζυμώνουμε και με το χέρι
μας...με γάντι καλύτερα!).
Φτιάχνουμε 2 μικρά ρολάκια (κυλιδρικό σχήμα), τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε 3-4 ώρες στο ψυγείο(εγώ άφησα όλη τη νύχτα).
Όταν
είμαστε έτοιμοι να τα ψήσουμε, κόβουμε σε φετούλες (πάχος λίγο λιγότερο
από το πάχος το δαχτύλου μας), τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και
ψήνουμε 10' στους 175 βαθμούς(όχι παραπάνω γιατί αρπάζουν εύκολα).
Αφού
κρυώσουν τα κυλάμε σε ζάχαρη άχνη, σαν τους κουραμπιέδες! Στην ουσία
είναι σαν κουραμπιεδάκια με γεύση λεμονιού. Βγαίνουν αν θυμάμαι καλά
30-40 μικρού μεγέθους.
Επίσης φτιάχνονται κανονικότατα και αν αντικαταστήσουμε το ρυζάλευρο και τον αμάρανθο με κανονικό αλεύρι στις ίδιες ποσότητες.
Εφτιαξα λιγη παραπανω ζυμη για πιτσα και ειπα να την φυλαξω στο ψυγειο για να δω την συμπεριφορα της την επομενη (ες) μερες .... Και επειδη μου παραπεσε πολυ η ζυμη εφτιαξα και τυρομπουρεκα ...
Συνταγη για ζυμη.
Κοσκινισα τα στερεα υλικα μαζι και ανεκατεψα την διαλυμενη μαγια στο νερο (περιπου 300 γραμμαρια ). τελος προσθεσα το ξυδι. Ζυμωσα με ελαφρως λαδωμενα χερια για αρκετη ωρα (περιπου 10 λεπτα). Η ζυμη εχει συνοχη , εχει ελαστικοτητα και καθολου υγρασια. οταν διαπιστωνα πως ακομη καρατουσε υγρα εβαλα λιγο αλευρι. προσοχη το λαδι στις ζυμες χωρις γλουτενη τις σφίγγει και τις σκληραινει παραπανω απο το κανονικο.
Την απλωσα σε λαδωμενο στρογγυλο ταψακι σε λεπτη στρωση (περιπου 3-4 χιλιοστα). την αφησα σε ζεστο μερος να ανεβει για περιπου 20 Λεπτα και στην συνεχεια εριξα πανω της σαλτσα (λαδι, τοματα, βασιλικο) προσοχη η σαλτσα να ειναι σε θερμοκρασια δωματιου και οχι ζεστη. Οσες φορες εβαλα ζεστη σαλτσα τα αποτελεσμτα δεν ηταν καλα. η ζυμη καθοταν και λασπωνε.
την φυλαξα στο ψυγειο τυληγμενη με μεμβρανη. Την αλλη μερα απλα προσθεσα τριμμενο τυρι και μανιταρια και δεν ειχε καμια διαφορα . Μπορω μαλιστα να πω πως ειναι ασυγκριτως καλυτερη απο τις κατεψυγμενες με ή χωρις γλουτενη. οποτε αφου το πειραμα πετυχε θα κανω χωρο στην καταψυξη...
Μπουρεκακια
Οπως ειπα περισσεψε ζυμη και καθως ηταν ευκολοπλαστη και ανοιχονταν σε φυλλο, προσθεσα λιγο ακομη αλευρι την χωρισα σε μπαλακια και ανοιξα μικρα κομματια φυλλου. Τα αλειψα με ενα μειγμα απο φετα-κεφαλοτυρι-αυγο-γαλα, τα τυλιξα ρολο και στην συνεχεια σε στρογγυλα "σπειροειδη" μπουρεκακια.Τα τηγανισα σε καυτο λαδι για 2-3 λεπτα απο καθε μερια... Βγηκαν μαλακα, αφρατα, σαν ντονατς...μαλιστα ο γιος μου ειπε την επομενη φορα να τα γεμισω με νουτελα...και να τα πασπαλισω αχνη...
Βεβαια εγω εχω κατα νου να τα φτιαξω πιο λεπτα και μακροστενα με γεμιση σαν τις κλασσικες φλογερες... ή με κολοκυθα σαν τα σαμιωτικα μπουρεκια (γλυκα με ζαχαρη και κολοκυθα και κανελα) (αλμυρα με πιπερι μπολικο και κεφαλοτυρι τρυμμενο)
Α) ΜΕ ΤΟ «ΕΤΟΙΜΟ ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ ΨΩΜΙ & ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ
ΓΛΟΥΤΕΝΗ» ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ ΑΕ
ΣΥΝΤΑΓΗ
ΓΙΑ ΨΩΜΙ
ΥΛΙΚΑ
500 gr «ΕΤΟΙΜΟ ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ ΨΩΜΙ &
ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ» ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ
12 gr ξηρή μαγιά
500 ml νερό
(Προαιρετικά μπορούμε να
προσθέσουμε και 10 gr
ζάχαρης και 10 gr αλάτι
)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το «ΕΤΟΙΜΟ ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ
ΨΩΜΙ & ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ» στο μίξερ και προσθέτουμε τη μαγιά
και το νερό (και τη ζάχαρη και το αλάτι εάν επιθυμούμε). Τα χτυπάμε για 5
λεπτά. Τοποθετούμε το ζυμάρι μας σε «φόρμα» και το βάζουμε στο φούρνο, στους
180o-200oC,
για 1 ώρα περίπου (εξαρτάται από το φούρνο και τις επιλογές ψησίματος που
θέλουμε να έχουμε στο ψωμί μας).
Β) ΜΕ ΤΟ «ΕΤΟΙΜΟ ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ ΨΩΜΙ & ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ
ΓΛΟΥΤΕΝΗ» ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ ΑΕ
Για το σιρόπι:
α) κρύο σιρόπι (1 κιλό νερό και 1 ½ κιλό ζάχαρης) σε ζεστούς
λουκουμάδες ή
β) άφθονο μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε χλιαρό νερό τα χτυπάμε όλα μαζί στο
μίξερ για 20΄.
Βάζουμε τη ζύμη στην παλάμη μας, και
«κλείνουμε» τη χούφτα μας.
Ότι «περισσεύει» με ένα μικρό κουταλάκι το
ρίχνουμε στο καυτό και μπόλικο λάδι που έχουμε βάλει στο μεταξύ
στη φωτιά, σε ένα βαθύ σκεύος.
Βγάζουμε τους λουκουμάδες σε μία πιατέλα ή
ένα ταψάκι και τους ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι ή τους σερβίρουμε με μέλι.
Γ) ME TO «ΕTOIMO MΙΓΜΑ ΓΙΑ ΦΥΛΛΟ ΠΙΤΑΣ» ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ ΑΕ
ΣΥΝΤΑΓΗ
ΓΙΑ ΦΥΛΛΟ ΠΙΤΑΣ
ΥΛΙΚΑ
200 γρ. «ETOIMO ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ ΦΥΛΛΟ ΠΙΤΑΣ ΧΩΡΙΣ
ΓΛΟΥΤΕΝΗ» ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ
130 γρ. νερό
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
(Προαιρετικά μπορούμε να επαλείψουμε την επιφάνεια της πίττας 1 κρόκο αυγού και
λίγο ελαιόλαδο, αφού προηγουμένως τα αναμείξουμε καλά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, το αλάτι, τη
ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθούν η
ζάχαρη και το αλάτι.
Ακολούθως προσθέτουμε το «ETOIMO ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ
ΦΥΛΛΟ ΠΙΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ» και τα ζυμώνουμε καλά, με το χέρι.
Το ζυμάρι μας είναι έτοιμο. Το χωρίζουμε σε
8 μπαλάκια για να φτιάξουμε 4 φύλλα κάτω και 4 φύλλα από πάνω, σε στρογγυλό
ταψάκι (διαμέτρου 30 cm) .
Σε μια καλώς αλευρωμένη με το «ETOIMO ΜΙΓΜΑ
ΓΙΑ ΦΥΛΛΟ ΠΙΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ» επιφάνεια τοποθετούμε τα μπαλάκια μας, και
αρχίζουμε να τα «ανοίγουμε» με τον πλάστη μας.
Στη συνέχεια τα αλευρώνουμε για να μην μας
«κολλήσει» το φύλλο αλλά και για να «ανοίγει» πιο εύκολα.
Τα τρία πρώτα φύλλα τα λαδώνουμε και στο
τέταρτο φύλλο, χωρίς λάδι, βάζουμε τη γέμιση.
Την πίτα μας τη γεμίζουμε όποιο τύπο
γέμισης θέλουμε (σπανάκι, χόρτα, τυρί κ.α.).
Από τα πάνω φύλλα λαδώνουμε μόνο τα πρώτα
τρία.
(Προαιρετικά μπορούμε να επαλείψουμε την
επιφάνεια της πίττας ένα (1) κρόκο αυγού και λίγο ελαιόλαδο, αφού προηγουμένως
τα αναμείξουμε καλά).
Κόβουμε την πίτα μας σε τεμάχια της
αρεσκείας μας και την ψήνουμε για περίπου 40’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο
C (πάνω-κάτω).
Δ) ΜΕ ΤΟ «ΕΤΟΙΜΟ ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ ΚΕΙΚ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ» ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ ΑΕ
ΣΥΝΤΑΓΗ
ΓΙΑ ΚΕΪΚ
ΥΛΙΚΑ
200 γρ. «ΕΤΟΙΜΟ ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ ΚΕΙΚ
ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ» ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ
125 γρ. μαργαρίνη
175 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
2 βανίλιες
15 γρ. baking powder
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε και χτυπάμε στο μπολ
του μίξερ τη μαργαρίνη κι ακολούθως προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, τις
βανίλιες και αφού χτυπηθούν καλά για 5 λεπτά, στη δυνατή ταχύτητα, προσθέτουμε
το «ΕΤΟΙΜΟ ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ ΚΕΙΚ» και το baking powder.
Τα χτυπάμε όλα μαζί στο μίξερ
για 2 λεπτά, στη μεσαία ταχύτητα, και πλέον είναι έτοιμο για τη φόρμα (μικρή
και μακρόστενη) ή το στρόγγυλο ταψάκι (με διάμετρο 22 cm).
Ψήνουμε για 40’ λεπτά περίπου
στους 160ο C (σε φούρνο με αέρα) ή στους 180ο C
(πάνω-κάτω σε φούρνο αντιστάσεων).
Χτυπω με το μιξερ καλα τα υλικα για να μην σβολιασουν. Ο χυλος ειναι αρκετα σφιχτος, τοσο ωστε να απλωνεται με το κουταλι ή την ξυλινη σπατουλα πανω στην βουτηρωμενη και πυρωμενη πλακα της βαφλιερας ή της κρεπιερας. Προσοχη ο χυλος μετα απο τις πρωτες κρεπες σφιγγει και πρεπει να προσθετουμε λιγο γαλα ή σοδα.
Οι κρεπες αυτες βγαινουν πολυ σφιχτες και τραγανες , οπως οι ετοιμες. Για γεμιση γλυκια προτινω...
α) μαρμελαδα χωρις γλουτενη και απο πάνω τριμμενη κουβερτουρα
β) γεμιση απο νουτελα και τριμμενο μπισκοτο χ.γλ. Για γέμιση αρμυρη προτινω...
α)τυρι γκουντα και ψημενο μπεικον χ.γλ.
β) τυρι edam και γαλοπουλα ή ζαμπον χ.γλ.
Μια παραλλαγη αγαπημενη και που χρησιμοποιημενη
(απο την αυστρια) ειναι για κρεπες πιο μαλακες στο αντικολλητικο τηγανι .
χρησιμοποιουμε 2 με 3 αυγα και ο χυλος μας ειναι πιο νερουλος. ψηνουμε σε βουτηρωμενο ζεστο τηγανι και απο τις δυο πλευρες... Η κρεπουλα αυτη ειναι μαλακη , την αλοιφουμε με μαρμελαδα και αντι για το τριγωνικο κωνικο σχημα που εχουν οι προηγουμενες την τυλιγουμε ρολο και στην συνεχεια την κοβουμε σε μικρα κομματια... ... Μπορουμε ακομη την ωρα που εχει μισο ψηθει να την κοψουμε σε λωριδες ..μετα την πασπαλιζουμε με τριμενη κουβερτουρα...(ειναι ομορφη προταση για παιδικο παρτυ ή για εορταστικο κυριακατικο πρωινο)
. Επισης μπορουμε να κανουμε αλμυρη γεμιση ( ζαμπον τυρι/ κοτοπουλο/ ακομη και κιμα -σαν κανελλονια) και να τις βαλουμε στο φουρνο με κρεμα γλακτος ( ως κυριως πίατο)
Τηγανιτες με μελι....
Το πιο απλο γλυκο που υπαρχει....
αλευρι χωρις γλουτενη (μην βαλετε φαρινα ή μπεικιν οπως εκανα την πρωτη φορα γιατι θα γεμισουν φυσσαλιδες οι τηγανιτες)
νερο(οσο παρει)
Ανεκατεουμε το αλευρι με το νερο μεχρι να ειναι ομοιογενες και χωρις σβόλους... Με ενα κουταλι σουπας περνουμε λιγο απο το μειγμα και το ριχνουμε σε καυτο λαδι (σε τηγανι ή κατσαρολιτσα), συνεχιζουμε τις κουταλιες μας... ενω στο ενδιαμεσο βουταμε το κουταλι σε ενα ποτηρι νερο για να μην κολα το μειγμα... τις γυρισουμε με ενα πηρουνι και οταν ψηθουν τις βαζουμε σε χαρτι κουζινας να φυγει το περιττο λαδι... περιχυμουμε με μελι και κανελλα χ.γλουτενη ή ακομη καλυτερα με πετιμέζι ....
Απο πέρσι ειχα παρει μια βαφλιερα απο τα lidl μικρη κ φτηνουλα που
υποσχονταν χωνακια παγωτου σπιτικα. Μεχρι χτες δεν την ειχα δοκιμασει
,... Ζεστη ομως και υγρασια και ψηλοκαυσωνας και η μικρα εξεφρασε
επιθυμια να ειχε αληθινα χωνακια τραγανα με παγωτο... και τοτε θυμηθηκα
την ξεχασμενη στο ραφι βαφλιερα...
ποτε δεν ειχα ξαναδοκιμασει να φτιαξω κατι παρομοιο... αγνοουσα και την
συνταγη. Οποτε για μπουσουλα πηρα την βασικη που εγραφε η συσκευασια...
Ισοποση Ζαχαρη, αλευρι , ζεστο νερο (250 ml)
το μισο σε βουτηρο ( 125 ml)
και 2 αυγα...
Σε ενα μπολ εβαλα την ζαχαρη
το βουτηρο, τα αυγα και το ζεστο νερακι και χτυπησα μεχρι το μειγμα να
γινει ομοιομορφο. Μετα σιγα σιγα εβαλα αλευρι ( schar C). Ομως τα 250
μου φανηκαν οτι εκαναν πολυ υδαρη τη ζυμη και προσθεσα 50 γραμμαρια
ακομα...
Στη
ζεσταμενη και βουτυρωμένη βαφλιερα εριξα 3/4 της κουτάλας απο το
μειγμα... πιεσα για ενα λεπτο το καπακι, αφησα αλλα 3 λεπτα ( τα λενε
ολα οι οδηγιες) και μετα εβγαλα μια καυτη βαφλα... εκαψα λιγο τα
ακροδαχτυλα μεχρι να την τυλιξω γυρω απο τον τριγωνο πλαστικο κώνο αλλα
σε ενα λεπτο ειχαμε το πρωτο μας τραγανιστο, ξεροψημενο, νοστιμο μεγαλο
χωνακι παγωτου...
Πραγματικα δεν περιμενα τετοιο αποτελεσμα και ενθουσιαστικαμε ολοι μας... ουτε κουραστικο, ουτε περιπλοκο ουτε δυσκολο...
Το συνιστω ανεπιφυλακτα... το μειγμα εβγαλε 9 μεγαλα χωνακια.
στην Σελιδα της Σαρ θα βρειτε τις ακολουθες συνταγες
Παρασκευή Ψωμιού με αλεύρι Schär - MIX B
Σταφιδόψωμο με Αμύγδαλα (Bread with almonds and raisins)
1 ώρα Χρόνος ψησίματος και θερμοκρασία:
8-10 λεπτά στους 250° C Υλικά:
600gr αλεύρι ΣΑΡ Mix B για ψωμί
50gr μαργαρίνη
400ml χλιαρό νερό
10gr (1 κουταλιά) ξηρή μαγιά
30gr ψιλοκομμένα αμύγδαλα
30gr σταφίδες
Λίγο αλάτι Εκτέλεση:
Λιώστε τη μαργαρίνη και αραιώστε την με το νερό. Προσθέστε τη μαγιά
και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα συστατικά και ανακατέψτε
μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μίγμα. Δημιουργείστε τα
καρβελάκια και τοποθετείστε τα σε ταψί ψησίματος στο οποίο έχετε βάλει
κόλλα ψησίματος. Σκεπάστε τα με νωπό πανί και αφήστε τα να φουσκώσουν
για 30 λεπτά. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250̊ C για 8-10
λεπτά.
Υλικά:
400γρ Σπαγγέτι Schär
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 κομμάτια (φιλέτα) αντζουγιες
1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος
1 σκελίδα σκόρδο
12 μεγάλες μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά κάπαρη
Αλάτι και πιπέρι για τη γεύση Εκτέλεση:
Ξεφλουδίστε το σκόρδο και ψιλοκόψτε το μαζί με την κάπαρη, της αντζούγιες και τις ελιές.
Ζεστάνετε το λάδι σε αντικολληνικό τηγάνι και σωτάρετε τα ψιλοκομμένα
συστατικά σε χαμηλή φωτιά, για λίγα λεπτά. Προσθέστε την κρέμα και
ανακατέψτε μέχρι να δέσει, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι (όσο θέλετε).
Βράστε τα μακαρόνια, σουρώστε τα και βάλτε τα στο τηγάνι με τη σάλτσα.
Μαγειρέψτε τα για λίγο ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Το φαγητό σερβίρεται πολύ ζεστό.
Κρύα σαλάτα μακαρονιών (Macaroni Salad)
30 λεπτά Βαθμός δυσκολίας: 1
4 μερίδες Χρόνος ψησίματος: 8 λεπτά Υλικά:
400gr Πέννες ΣΑΡ
1 μεγάλη ντομάτα, όχι πολύ ώριμη
2 σφιχτά βραστά αυγά
1 κονσέρβα τόνος
λίγες αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές
12 μαύρες ελιές
8 ελιές χωρίς κουκούτσι
4 γεμάτες κουταλιές λάδι
αλάτι Εκτέλεση:
Βράστε τις πέννες σε καλά αλατισμένο νερό για 9 λεπτά. Μόλις οι
πέννες ετοιμαστούν, προετοιμάστε τα υπόλοιπα υλικά. Κόψτε τα αυγά και
τις ντομάτες σε φέτες, με ένα πιρούνι θρυμματίστε τον τόνο (όχι σε πολύ
μικρά κομμάτια), προσθέστε τις ελιές, κόψτε τις ελιές (χωρίς το
κουκούτσι στη μέση) και τις πιπεριές, σε μικρά κομμάτια. Μαγειρέψτε τις
πέννες μέτρια βρασμένες (al dente), τοποθετήστε τις σε μπολ και
προσθέστε το ελαιόλαδο καθώς και τα υπόλοιπα συστατικά, εκτός από τα
αυγά και τις ντομάτες. Ανακατέψτε καλά τη γαρνιτούρα με την ντομάτα και
τα αυγά, εναλλάξ.
Υλικά:
150γρ αλεύρι Schär MIX C για όλες τις χρήσεις
75 γρ ζάχαρη
1 αυγο
75γρ μαργαρίνη
Γάλα, όσο χρειάζεται
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν - πάουντερ
Ξύσμα ενός λεμονιού
Μαρμελάδα βερίκοκο Εκτέλεση:
Τοποθετήστε το αλεύρι MIX C σε ένα μεγάλο μπολ και φτιάξτε μια τρύπα
στο κέντρο. Βάλτε τη ζάχαρη, το αυγό, τη μαργαρίνη, το μπέικιν πάουντερ
και το ξύσμα λεμονιού στην τρύπα. Ζυμώστε καλά και βάλτε μέσα αρκετό
γάλα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές ζυμάρι, όχι πολύ μαλακό.
Κρατήστε ένα μέρος της ζύμης (για το σχέδιο) και απλώστε την υπόλοιπη
ζύμη μέχρι να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού με περίπου μισό εκατοστό
σε πάχος. Τοποθετείστε το μέσα σε βουτυρωμένο και αλυερωμένο ταψί.
Απλώστε μαρμελάδα βερίκοκο. Φτιάξτε λωρίδες από ζυμάρι και τοποθετήστε
τις πάνω στο κέικ σε διχτυωτό σχέδιο. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 175°C για 40 λεπτά.
Μηλόπιτα (Apple pie)
1 ώρα Βαθμός δυσκολίας: 2 Χρόνος ψησίματος και θερμοκρασία:
45 λεπτά στους 200° C Υλικά:
230gr αλεύρι ΣΑΡ Mix C για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
120gr ζάχαρη
1 πακέτο μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια σε σκόνη
150ml νερό
150gr βούτυρο ή μαργαρίνη
Υλικά για τη γέμιση:
3 μήλα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομμάτια
40gr ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλλα Εκτέλεση:
Λιώστε το βούτυρο. Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να
δημιουργηθεί μία ανοιχτόχρωμη και αφράτη κρέμα. Προσθέστε το μπέικιν
πάουντερ και τη βανίλια στο αλεύρι και ανακατέψτε το με την αφράτη κρέμα
των αυγών, μαζί με το νερό και το λιωμένο βούτυρο. Τοποθετείστε τη
ζύμη που φτιάξατε σε στρογγυλή φόρμα, την οποία έχετε λαδώσει και
αλευρώσει. Τοποθετείστε τα κομμάτια των μήλων στην επιφάνεια και
ραντίστε με τη ζάχαρη και την κανέλλα. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 200̊C για 45 λεπτά.
Ελεύθερο γλουτένης, Ελεύθερο σιταριού
Κρέπες (Crepes)
30 λεπτά Βαθμός δυσκολίας: 1
Για 6 μερίδες Χρόνος μαγειρέματος: 5 λεπτά Υλικά:
110gr αλεύρι ΣΑΡ Mix C για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
250ml (1 φλιτζάνι) γάλα
Λίγο αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
6 φέτες ζαμπόν
6 φέτες τυρί Εκτέλεση:
1. Ανακατέψτε το λιωμένο βούτυρο με τα αυγά, το αλεύρι και το αλάτι
2. Προσθέστε σιγά σιγά το γάλα και χτυπήστε το μίγμα με σύρμα μαγειρέματος, έως ότου γίνει λείο (να μην υπάρχουν καθόλου σβώλοι)
3. Ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι και προσθέστε 3-4 κουταλιές από το
μίγμα, περιστρέψτε το τηγάνι ώστε το μίγμα να απλωθεί και να καλύψει
ολόκληρο τον πάτο του τηγανιού. Μειώστε την θερμοκρασία και τηγανίστε
έως ότου πήξει το μίγμα
4. Γυρίστε την κρέπα από την άλλη μεριά έως ότου ψηθεί και από τις δύο μεριές
5. Τέλος, προσθέστε πάνω στην κρέπα μία φέτα ζαμπόν και μία φέτα τυρί και διπλώστε την
Ελεύθερο γλουτένης, Ελεύθερο σιταριού
Κέικ Βανίλια - Σοκολάτα (Classic marble cake)
1 ώρα και 15 λεπτά Βαθμός δυσκολίας: 1 Χρόνος ψησίματος και θερμοκρασία:
60 λεπτά στους 200° C Υλικά:
500gr αλεύρι ΣΑΡ Mix C για όλες τις χρήσεις
250gr βούτυρο
250gr ζάχαρη
2 βανίλια σε σκόνη
3 αυγά
1 κουταλιά ρούμι
Λίγο αλάτι
1 συσκευασία μπέικιν πάουντερ
125ml γάλα
3 κουταλιές κακάο
2 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές γάλα Εκτέλεση:
Ανακατέψτε καλά το βούτυρο και σιγά σιγά προσθέστε σ’ αυτό τη ζάχαρη,
τη βανίλια, τα αυγά, το ρούμι και το αλάτι. Προσθέστε εναλλάξ το
αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το γάλα, μέχρι το μίγμα να γίνει
ομοιόμορφο και λείο. Βάλτε τα 2/3 από το μίγμα σε μία λαδωμένη φόρμα.
Ανακατέψτε καλά το υπόλοιπο 1/3 του μίγματος μαζί με το κακάο, 2
κουταλιές ζάχαρη και 2 κουταλιές γάλα και ρίξτε το στο μίγμα που έχετε
τοποθετήσει ήδη στην φόρμα. Για να φτιάξετε το σχέδιο του μαρμάρου,
ανακατέψτε ελαφρά με ένα πιρούνι. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους
200̊ C, για περίπου 60 λεπτά.
Ελεύθερο γλουτένης, Ελεύθερο σιταριού
Τηγανίτες (Pancakes)
25 λεπτά Βαθμός δυσκολίας: 1
4 τεμάχια Υλικά:
130gr αλεύρι ΣΑΡ Mix C για όλες τις χρήσεις
250ml γάλα
2 αυγά
Λίγο αλάτι
Λάδι για τηγάνισμα Εκτέλεση:
Ανακατέψτε τα αυγά με το αλεύρι, προσθέστε το κρύο γάλα και το αλάτι
και συνεχίστε να ανακατεύετε ελαφρά. Αφήστε το μίγμα να «μείνει» για
περίπου 10 λεπτά. Πάρτε μία γεμάτη κουτάλα από την ζύμη και βάλτε την
στο τηγάνι με το καυτό λάδι, φροντίζοντας να απλωθεί καλά σε όλο τον
πάτο του τηγανιού. Όταν η ζύμη ψηθεί από την μία πλευρά γυρίστε την να
ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Οι τηγανίτες σερβίρονται ως γλυκό,
προσθέτοντας κρέμα, λιωμένη σοκολάτα κλπ. ή αλμυρές με τυρί, ζαμπόν κλπ.
Οι τηγανίτες μπορούν να προετοιμαστούν και από την προηγούμενη ημέρα.
Ελεύθερο γλουτένης, Ελεύθερο σιταριού
Χωνάκια με γέμιση κρέμας (Pastry cones for filling)
30 λεπτά Βαθμός δυσκολίας: 2 Υλικά:
100gr αλεύρι ΣΑΡ Mix C για όλες τις χρήσεις
4 κουταλιές ζάχαρη
50gr βούτυρο
2 αυγά
2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
Λίγο αλάτι Εκτέλεση:
Ξεχωρίστε τον κρόκο από το ασπράδι των αυγών. Προσθέστε λίγο αλάτι
στο ασπράδι και χτυπήστε το μέχρι να σφίξει. Ανακατέψτε τη μαγιά με το
αλεύρι. Χτυπήστε τους κρόκους με το βούτυρο μέχρι να γίνουν κρέμα και
μετά ανακατέψτε σε αυτό το αλεύρι, τη ζάχαρη και τα ασπράδια. Καλύψτε
το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και με τη βοήθεια κουτάλας φτιάξτε
τέσσερεις δίσκους από το μίγμα, οι οποίοι θα έχουν την ίδια διάμετρο και
το ίδιο πάχος. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200̊ C μέχρι να
πάρουν ένα καφέ-χρυσό χρώμα. Γυρίστε τους δίσκους από την άλλη μεριά
και καθώς είναι ζεστοί, φτιάξτε τους κώνους (χωνιά). Αφήστε τα να
κρυώσουν σε τέσσερα στενά ποτήρια.
Ανακατέψτε
όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώστε για 10’ με το χέρι ή στο μίξερ σε
χαμηλή ταχύτητα. Πλάστε τη ζύμη σε μια μπάλα, αλείψτε με ελαιόλαδο και
αφήστε τη να ξεκουραστεί για 1 ½ ώρα τουλάχιστον. Χωρίστε τη ζύμη σε 2
μέρη, ζυμώστε τα και πλάστε τα σε μπάλες. Αλείψτε κάθε μέρος ζύμης με
ελαιόλαδο και αφήστε να ξεκουραστούν για 10’. Ανοίξτε κάθε κομμάτι
ζύμης σε ένα φύλλο με διάμετρο 20 ή 30 εκ. ανάλογα με το πάχος που
προτιμάτε και αλείψτε την επιφάνεια κάθε φύλλου με ελαιόλαδο. Αφήστε να
ξεκουραστούν άλλα 10’ πριν βάλετε τη σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά.
Βραζω το σπανακι ψιλοκκομενο μαζι με τα μυρωδικα αφου τα τσιγαρισω πρωτα. αλατι και πιπερι κατα βουληση.
φτιανχω την ζυμη μου .Αφου εχω πρωτα κοσκινισει το αλευρι, προσθετω το βιταμ σε κομματακια και το τριβω με το χερι μου αναεκατευοντας με το αλευρι . μετα προσθετω την μαγια διαλυμενη στο αλευρι και στο τελος την κουταλια το ξυδι. ζυμωνω αρκετα. Η ζυμη ειναι σφιχτη αλλα ευκολοπλαστη και δεν κολα στα χερια.
την αφηνω να ξεκουραστει μεχρι να βρασει και να κρυωσει το σπανακι. στην συνεχεια με την μιση ζυμη ανοιγω χοντρο φυλλο και απλωνω το μισο σε λαδωμενο ταψι. ριχνω το σπανακι ανακατω με τριμμενη φετα. σκεπασω με το υπολοιπο φυλλο. ψηνω γιοα περιπου 20 λεπτα σε προθερμασμενο φουρνο στο 180.
Και αυτη
ειναι ακόμη μια αγαπημενη και δοκιμασμενή με επιτυχια συνταγή ,
προσαρμοσμένη στα μετρα μας. Σας την συνιστω ανεπιφύλακτα...
Υλικα για Σου
50 γρ βούτηρο
1 φλυτζανι νερο
1 κουταλια σουπας ζαχαρη
3/4 φλυτζανιου φαρινα χ.γλουτενη ( βαζω dove self raising)5 αυγά
Υλικα για κρεμα Ασπρη
1 κουτί σαντυγι χωρις γλουτενη (morfat σε μεταλικο κουτι)
100 γρ αχνη χωρις γλουτενη
50 γρ γαλα
50 γρ ζουμι απο κομποστα
Υλικα για κρεμα σοκολατας
1 κουβετουρα χ.γλουτενη (nestle συνηθως)
50 γρ βουτηρο
2 αυγα
100 γρ αχνη χωρις γλουτενη
Χρονος προετοιμασιας 1,30 ώρα
Ζυμη
σε μια κατσαρολα βαζουμε το νερο και το βουτηρο και ανεκατευουμε μεχρι
να λιωσει.βαζουμε την ζαχαρη και ξανανεκατευουμε .χαμηλωνουμε την φωτια
και ριχνουμε το αλευρι ανεκατευοντας συνεχως. Βγαινει ενα παχυ μειγμα
σαν χαλβας .Το βαζουμε σε ενα μπωλ και προσθετουμε ενα ενα 4 αυγα.Το
μειγμα εινα ομοιομορφο και λειο. Με ενα κουταλι σουπας τοποθετουμε
μπαλακια ζυμης σε λαδοκολλα. τα περναμε με το πινελο με το μειγμα ενος
χτυπημενου αυγου.
Ψηνουμε για 40 λεπτα στου 180 και μετα τα αφηνουμε μεσα με σβηστο φουρνο για μιση ώρα.
Κρεμα ασπρη.
Μεχρι να ψηθουν τα σουδακια ετοιμαζουμε την κρεμα. χτυπαμε τη σαντιγι με
την αχνη και σιγα σιγα προσθετουμε και τα υγρα. Βαζουμε την κρεμα στο
ψυγειο.
Κρεμα σοκολατας.
Λιωνουμε την κουβερτουρα με το βουτηρο σε μπεν μαρι. το κατεβαζουμε απο
την φωτια και οταν αρχισει να κρυωνει ριχνουμε την αχνη και τα αυγα.
Σε γυαλινο μπωλ (η σε ποτηρακια) τοποθετουμε εναλαξ την σοκολατα , την κρεμα και τα σουδακια μεχρι να γεμισει το ταψακι .
Το να περνας εξω απο βιτρινα ζαχαροπλαστειου και
να εισαι κοιλιοκακικος ειναι πραγματικα ενα "ματρυριο"... - στην ελλαδα
τουλαχιστον.... Λαχταριστα γλυκα, ομορφα διακοσμημενα, παστες, τουρτες
και λοιπα και λοιπα... Ηταν πειρασμος λοιπον για μενα , να καταφερω να
φτιαξω ενα γλυκισμα που να μοιαζει με τις παστες των ζαχαροπλαστειων...
Φυσικα δεν διεκδικω δαφνες ιδιμωνα στην ζαχαροπλαστικη... απλα να δωσω
μια γευση αρκουντος γευστικη - ή τουλαχιστον μη απογοητευτικη
προσπαθησα....
ΠΑΣΤΑ ζαχαροπλαστειου λοιπον...
Υλικα για βαση
μπισκοτα τριμενα cookies x.γλ.( εβαλα dove)
μια κουταλια βιταμ
κονιακ
Υλικα για τη σαλτσα σοκαλατας
- 1 1/2 κουπα νερο
- 3/4 κουπας ζαχαρη
- 200 γρ. σοκολατα μαυρη χ.γλ. σε κομματακια ( χρησιμοποιω της Nestle)
- 2 κουταλιες κακαο
Παρασκευη... 1.ανεκατευουμε τα τριμμενα μπισκοτα με το κονιακ και το βουτηρο και τα στρωνουμε σε γυαλινο ταψακι.
2.Ζεσταινουμε το γαλα με την βανιλια, διαλυουμε το κορνφλαουερ με τη
ζαχαρη και το αυγο και τα προσθετουμε στο γαλα. Σιγοβραζουμε και
αναευκατευουμαι συνεχεια μεχρι να πηξει. Στρωνουμε την κρεμα πανω απο τα
μπισκοτα (σημ. Η ιδια κρεμα ειναι τελεια γεμιση για κωκακια)
3. Χτυπαμε την σαντυγι να φουσκωσει και μετα σταδιακα προσθετουμε τα
υπολοιπα υλικα. Την χτυπαμε περιπου για 10 λεπτα ή μεχρι να στεκει η
μους στο κουταλι. (οκταπλασιαζει περιπου τον ογκο της).την αφηνουμε στο
ψυγειο για μια ωρα.
4. ζεσταινουμε το νερο , προσθετουμε ολα τα υλικα της σαλτσας και την
βραζουμε ανεκατευοντας συνεχως για περιπου 15 λεπτα. Την αφηνουμε να
κρυωσει ( αν βιαζομαστε την βαζουμε στο ψυγειο λιγη ωρα)
Αφου κρυωσει η μους, την στρωνουμε στο ταψι και στην συνεχεια ριχνουμε τη πηχτη σαλτσα σοκολατας. Μετα απο 2 ωρες παραμονης στο ψυγειο ειναι ετοιμο.
Κοβεται σε μικρα ή μεγαλα ,τετραγωνα ή τριγωνα κομματια η ακομα και σαν
τουρτα μπορει να παρουσιαστει ,και αν διακοσμηθει καταλληλα ομοιαζει
απιστευτα στη γευση με τις παστες του ζαχαροπλαστειου.
Απο τις πολυ ευκολες συνταγες - αλχημεια κλασσικα δικη μου- που γίνεται γρήγορα και ειναι και ελαφρια.
-υλικα
2 κολοκυθακια
ανιθος - μαιντανος - ψιλοκομμενος
3 αυγα
50 γρ γαλα
τυρι ασπρο ( φέτα ή κατσικίσιο) ποσοτητα κατα βουληση
2-4 κουταλιες αλευρι ΧΓ. ή ρυζαλευρο
πιπερι
1 κουταλια βιταμ - προετοιμασια
τρίβουμε τα κολοκυθακια στο τρίφτη , αναμειγιουμε ολα τα υπολοιπα υλικα
και τα βάζουμε το μειγμα ( αναλογα με το νερο που εχουν τα κολοκυθακια
μπορει να προσθεσουμε λιγο αλευρι) σε ενα ρηχο ταψακι και το ψήνουμε για
περιπου 20 λεπτα.
Οταν εχω κεφι βάζω και ροδελες κομενες κολοκυθιου πανω από το μειγμα για διακοσμηση.
υ.γ. με τον ιδιο τροπο φτιαχνω και την πιο ευκολη και λεπτη τυροπιττα.
Μια αγαπημενη γευση που την φτιαχνω οταν εχω χρονο γιατι ειναι πολυ μπελαλιδικη...Ομως ειναι πεντανοστιμη και ολοιδια με την αυστριακη Τουρτα. Την συνταγη την ειχε βρει η Σοφη
2 βανίλιες χ.γ. ή ένα κουταλάκι μαύρη βιολογική βανίλια
9 ασπράδια αυγών, χτυπημένα σε σφιχτή μαρέγκα
600 γραμ. ζαχαρη
200 γραμ. νερο
150 γραμ. κακάο χ.γ.(ΙΟΝ)
Μαρμέλαδα βερίκοκο χ.γ. (bon Mamma συνηθως)
Εκτέλεση:
Λιώνω 250 γραμ. σοκολάτα σε μπεν μαρί.
Στη συνέχεια χτυπάω το βούτυρο στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη και τα αυγά.
Προσθέτωτο αλεύρι και τις βανίλιες.
Βγάζω το μπολ από τη βάση του μίξερ και προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα και τη
μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά με σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Βάζω το μίγμα σε μια καλά βουτυρωμένη φόρμα, με τσέρκι, διαμέτρου 26 cm.
Ψήνετε για 1 περίπου ώρα, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς.
Όταν η βάση της τούρτας είναι έτοιμη, την κόβω στα δυο με ένα μεγάλο μαχαίρι
και την αφήνω να κρυώσει.
Βάζω σε μια μικρή κατσαρόλα 400 γραμ. μαρμελάδα βερίκοκο χ.γ. και την
αραιώνωμε 6 κουταλιές της σούπας νερό.
Αν η μαρμελάδα περιέχει κομματάκια φρούτου, καλό θα ήταν, να τα λιώσετε στον
μούλτι. Στη συνέχεια, ανεβάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε τη
μαρμελάδα να πάρει μια βράση.
Την αφήνετε να κρυώσει.
Όταν κρυώσει, απλώνω τη μισή μαρμελάδα με ένα μαχαίρι, πάνω στο ένα κομμάτι
παντεσπάνι. Κατόπιν, βάζω πάνω το άλλο κομμάτι παντεσπάνι, και απλώνω την
υπόλοιπη μαρμελάδα.
Με ένα πινέλο γυαλίζω ολόκληρο το γλυκό για να καλυφθεί καλά με τη μαρμελάδα.
Τοποθετω την τούρτα στο ψυγείο για 1 ώρα.
Κάνω σιρόπι, χρησιμοποιώντας 600 γραμ. ζάχαρη και 250 ml νερό.
Προσθέτετε 150 γραμ. κακάο.
Όταν το μίγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτω 200 γραμ. μαύρη σοκολάτα (σε κομμάτια)
και ανακατεύεω καλά μέχρι το γλάσο να αρχίσει να πήζει).
Βγάζωτο γλυκό από το ψυγείο και το περιχύνω με το γλάσο σοκολάτας.
Αφήνω το γλυκό να κρυώσει εκτός του ψυγείου γιατί το γλάσο θα χάσει τη
“γυαλάδα” του.
Στη συνέχεια το τοποθετείτω σε μια πιατέλα και το διατηρω σε θερμοκρασία
δωματίου.
Η σχεση μου με το ζυμωμα ψωμιου ειναι μια σχεση μισους και ...παθους.... Πετυχαινω τις συνταγες οταν τις ακολουθω κατα γραμμα αλλα επειδη εχω νοοτροπια - ακομη- φοιτητικη στα μαγειρεματα μου, αναζητω λυσεις ευκολες, γρηγορες ,απλες και νοστιμες...
Ετσι εχω σπαταλησει απειρες ωρες για να πετυχω το επιθυμητο αποτελεσμα
διχως αναμονη, διχως μπελαλιδικες πρακτικες κλπ κλπ....
Σημερα το αποτελεσμα (ωριμου σκεψεως ...) στεφητκε με επιτυχια 10 στα 10...
Εφτιαξα ψωμακια καρβελακια μεσα σε 40 λεπτα ,νοστιμα και ολοιδια
με τα κανονικα... διχως να σκεπασω την ζυμη, διχως γαστρα , διχως νερο
στο φουρνο ...Το καρβελακι εχει κανει τοσο χοντρη τραγανή κορα που
κοβεται σαν κανονικο ψωμι... ιδιες φουσκαλες , ιδια γευση... ναι ειμαι
πολυ πολυ χαρουμενη και πιο πολυ η κορη μου που δεν τα
καταφχαριστηθηκε...
Πολυς ομως ο προλογος και δεν εγραψα την συνταγη....
250 γραμ αλευρι scar B
200 γραμ νερό
1 φακελακι μαγια (αυτη που ειχε μεσα το αλευρι)
1 κουταλια ξύδι
60 γρ γαλα εβαπορε νουνου ελαφρυ
1 κουταλια αλατι
1 κουταλια ζαχαρη
2 κουταλιες μπεικιν χωρις γλουτενη
Σε μεγαλο μπωλ κοσκινιζω αλευρι, μπεικιν , αλατι ζαχαρη.
Σε ενα μπρικι ζεσταινω το νερο , το γαλα και το ξυδι μεχρι να γινουν χλιαρα... και προσθετω την μαγια ανεκατευοντας μεχρι να διαλυθει .
Προσθετω το υγρο μειγμα στο αλευρι και ζυμωνω με λαδωμενα χερια επι 8- 10 λεπτα...
Πρεπει το ζυμαρι να ειναι ελαφρυ , ελαστικο και να μην κολα στα χερια.
αναλογα προσθετουμε αλευρι ή νερο μεχρι να εχει τη σωστη υφη...
χωριζω σε μπαλακια ( στο μεγεθος της παλαμης ) και τους δινω το σχημα που θελω.
Τα τοποθετω σε λαδωμενη λαμαρινα ( προσοχη οχι χοντρο ταψι, οχι
τοιχωματα, μια λεπτη μεταλλικη λαμαρινα τον σουπερ μαρκετ κανει
καλυτερο ψησιμο) και χαραζω με το μαχαιρια 2-3 φορες την πανω επιφανεια.
ψηνω σε προθερμασμενο φουρνο για περιπου 30 λεπτα ( 180 βαθμους).
το μειγμα φτανει για 4 μικρα καρβελακια.
Μενει να δω πως θα ειναι την επομενη μερα αν θα ειναι το ιδιο (η σχεδον)
καλα ή θα εχουν λασπωσει , σκληρηνει κλπ κλπ ( οι δυσκολιες της
απουσιας της γλουτενης)
Τις προαλλες δεχτηκα ένα τηλεφωνημα από την αγαπημενη μεγαλονησο .Από την αγαπημενη φιλη Αθηνα Π..
Αναμεσα στα πολλα πολλα ενδιαφεροντα σημειωσα τον πραγματικο , αμεριστο ενθουσιασμο της – ενθουσιασμο μικρου παιδιου -για την επιτυχια που ειχε η συνταγη των Κοκ χωρις γλουτενη
που εφτιαξε… (τελικα νομιζω πως η χαρα μας όταν πετυχενουμε κατι που
δυσκολα βρισκουμε στο εμποριο, ξεπερνα κατά πολυ την απογοητευση για μια
αποτυχημενη συνταγη….)
Σημειωσα την χαρα
της μικρουλας της που καταφχαριστηθηκε το γλυκισμα αλλα και την χαρα
που πηρε μεγαλυτερη σε ηλικια- εκ Αθηνων- συμπάσχουσα όταν μετά από
πολλα πολλα χρονια τα ξαναγευτηκε…
Και
επειδη η χαρα είναι συναισθημα που πρεπει να μοιραζετε η Αθηνα
προσφερθηκε και μπηκε στον κοπο να στειλει την συνταγη – αν θυμαμαι
σωστά είναι του Παρλιαρου- για να την ανεβασω στο μπλογκ…
Αφιερωμένη λοιπον με πολύ πολύ αγαπη σε ολους εμας , σε ολους εσας….
Υλικα (για 2) κοκ) – Η Βαση
140 γρ ζαχαρη
6 αυγα μεσαιου μεγεθους
125 γρ αλευρι χωρις γλουτενη
50 γρ κορν φλαουερ χωρις γλουτενη
1.Χωρίζουμε
τα ασπραδια από τους κρόκους- τα ασπρασδια τα βάζουμε στον κάδο του
μίξερ γιατι θα τα χτυπήσουμε πρώτα, ενώ τους κρόκους τους βάζουμε
προσωρινα σε ένα μπόλ
2.Προσθετουμε
στον κάδο με τα ασπραδια τα 40 γρ από την ζαχαρη και χτυπαμε με το
σύρμα, σε μεσαια ταχυτητα, εως οτου γίνει μια σφιχτη και γυαλιστερή
μαρεγκα (πρεπει να στεκεται αν αναποδογυρισουμε τον καδο). Μεταφερουμε
την μαρεγκα σε ένα μπολ και καθαριζουμε τον καδο του μίξερ για να
χτυπήσουμε εκει και τους κρόκους.
3.Αδειαζουμε
στον κάδο του μίξερ τους κροκους και την υπόλοιποη ζάχαρη (100 γρ) και
τα χτυπαμε με το συρμα, σε δυνατη ταχυτητα για 4-5 λεπτα, μεχρι το
μειγμα να ασπρισει και να αφρατεψει αρκετα.
4.Προσθετουμε
τη μιση μαρεγκα στο μειγμα των κροκων και ανακατευουμε με μια κουταλα,
κατά προτίμιση σιλικόνης κανοντας απαλες κυκλικες κινησεις από κάτω προς
τα πανω για να μην χασει τον ογκο της
5.Κοσκινιζουμε το κορν φλαουερ με το αλευρι επανω σε ένα φύλλο λαδοκολλας
6.Το προσθετουμε σιγα σιγα στο μειγμα και παραλληλα ανακατευουμε με μια κουταλα με απαλες κινησεις
7.Μολις
ενσωματωθουν, προσθετουμε και την υπολοιπη μαργκα και ανακατευουμε
απολα , προσεχοντας να μην χαει το μειγμα την αφρατη υφη του.
8.μεταφερουμε το μειγμα σε μια σακουλα κορνε για να σχηματισουμε τις βασεις
Για την γεμιση
350 γρ γαλα φρεσκο
150 γρ κρεμα γαλακτος χ. γλουτενη
80 γρ ζαχαρη
40 γρ κορν φλαουερ χ.γλ
1 αυγο
3 κροκοι
Για το σιροπι
150 γρ νερο
150 γρ ζαχαρη
Για το γλασο
250 γρ, κουβερτουρα χ.γλ. ( η αθηνα εβαλε holex)
250 γρ κρεμα γαλακτος χ.γλ.
1 κουτ. μέλι χ.γλ.
Γεμιση
Σε
μια κατσαρόλα ρίχνουμ το γάλα και την κρεμα γαλακτος και βαζουμε να
ζεσταθουν σε μετρια προς δυνατη φωτια. Βαζουμε σε ένα μεγαλο μπολ την
ζαχαρη , το κορν φλαουερ, και τα αυγα (ολοκληρο και κροκους) και τα
χτυπαμε λιγο. Μολις ζεσταθει καλα το μειγμα αλλα πριν παρει βραση
ριχνουμε το 1/3 στο μειγμα των αυγων. Ανακατευουμε καλα και αδειαζουμε
πισω στην κατσαρολα με το υπολοιπ γαλα. Συνεχιζουμε το ανεκατεμα.
Σταδιακα η κρεμα θα αρχισει να δενει. Μολις πηξει και αρχισει να
κοχλαζει, αποσυρουμε από την φωτια και αδιεαζουμε σε ένα καθαρο σκευος
ώστε να κρυωσει πιο γρηγορα. Την σκεπαζουμε με μεμβρανη για να μην
πιασει κρουστα και την αφηνουμε στο ψυγειο για περιπου 2 ωρες. Όταν την
βγαλουμε την ξαναναεκατευουμε ώστε να μαλακωσει.
Βαση
Στρωνουμε
λαδοκολλα στην λαμαρινα του φουνρου και με το κορνε γτιανχουμε μικρους
δισκους ( η αθηνα ειπε πως την επομενη φορα θα βαλει μικρα τσερκια για
καλυτερο αποτελεσμα)
Προθερμαινουμε το φουρνο στους 180 κα ψηνουμε για 12-15 λεπτα μεχρι να χρυσήσουν…τα αφηνουμε να κρυωσουν και τα αναποδογυριζουμε.
Σιροπι
Βραζουμε τη ζαχαρη και το νερο για 2 λεπτα. Αφηνουμε το σιροπι να κρυωσει και με αυτό βρεχουμε τις μισες βασεις για κοκ
Γεμισμα
Απλωνουμε λιγη από την κρεμα στους υπολοιπους μισους δισκους και τους σκεπαζουμε με τους σιροπιασμενους φτιαχνοντας σαντουιτς.
Γλασο.
Σε
μια μικρη κατσαρολα ζεσταινουμε πολύ καλα την κρεμα γαλακτος (να μην
καει). Τεμαχιζουμε την σοκολατα και την βαζουμε σε ένα μπολ. Λιγο πριν
παρει βραση η κρεμα αποσυρουμε από την φωτια και περιχυνουμε με την
σοκολατα.
Προσθετουμε το μελι.
Περιμενουμε
1-2 λεπτα και μετα ανακατευουμε με μια κουταλα μεχρι να γινει μια λεια
και ομοιογενεης σοκολατενια σος. Περιμενουμε εκτος ψυγειου να σφιξει και
βουταμε τα κοκ…
Καλη επιτυχια σε οσους αποτολμησουν το εγχειρημα και φυσικα καλη μας ορεξη…
υ.γ.... Τα εφτιαξα... την δοκιμασα την συνταγη... την συνιστω ανεπιφυλακτα...