Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

Καρυδοπιτα χ. γλουτένη


Μολις  βρηκα σημερα στο super market  το Αλευρι κ την Φαρινα Μυλων αγιου Γεωργιου χωρις γλουτενη , εψαχνα αφορμη να τα δοκιμασω. Ειχα ακουσει καλα λογια  και ανυπομονουσα να δω και μονη μου την συμπεριφορα του αλευρου αυτου.. ετσι οταν η κορη μου εξεφρασε επιθυμια για γλυκο, πεσαν στο τραπεζι διαφορες προτασεις... Αφου αποκλειστικαν για ευνοητους (κλαψ) λογους Μπακλαβας και καταιφι, υπηρξαν σκέψεις ...για κεικ... για ραβανι... και τελος για καρυδόπιτα.... Υπερίσχυσε  η τελευταια... 
Σκεφτομουν πως να την φτιαξω και τι αναλογιες να βαλω ,αλλα ως φαινεται η εμπνευση ειχε κεφια σημερα... επειδη φρυγανιες δεν ειχα αρκετες να τριψω , προσθεσα μια χουφτα κορν φλεικς...Ουτε σοδα μαγειρικη ειχα , οποτε στο κοντινο περιπτερο για τενεκεδακι σοδας αναψυκτικου...
Τα υπολοιπα τα εκανε "το ματι " . Αυτο προσθετε και αφαιρουσε υλικα... Το αποτελεσμα πολυ πολυ καλο... αν ειχαμε και μια μικρη μπαλιτσα  παγωτο βανιλια ή γιαουρτι θα ηταν αψογη...

Υλικα
-         400 γρ φαρινα χ. γλουτενη (μυλοι αγιου γεωργιου)
-         1 φακελακι μπεικιν χωρις γλουτενη (Pural σε φακελακι από τα βιολογικα)
-         5 αυγα χωρισμενα σε ασπραδι / κροκους
-         5 φρυγανιες χ.γλ. Σαρ τριμενες στο μουλτι
-         1 χουφτα κορν φλεικς χ.γλ. (mollino Nicoli) τριμμενα στο μουλτι
-         250 γρ βιταμ 
-         ¾ κουπας ζαχαρη 

-         100 γρ. γαλα. 
-         Λιγο κονιακ (μεταξα 5*) 
-         Βανιλια χ. γλ (bourbon Naturata )

-         Καρυδια σπασμενα (κατά βουληση)
-         Μισο τενεκαδακι σοδα (turbog)
-         Ζαχαρη και νερο για σιροπι (κατά βουληση αναλογα ποσο γλυκο το θελετε το γλυκο μας)


Σε μια λεκανη χτυπω το βιταμ μαζι με την ζαχαρη με το μιξερ. Ξεχωριστα χτυπω σε μαρεγγα τα ασπραδια, και όταν γινουν αφρατα τα προσθετω στο βουτηρο. Ριχνω μεσα τους κροκους και συνεχιζω το χτυπημα. Προσθετω Καρυδια, φρυγανια , κορνφλεικς, μπεικιν και αλευρι και χτυπαω συνεχως μεχρι να ανεκατευουν καλα. Προσθετω σταδιακα τα υγρα (εναλλαξ) γαλα και σοδα, και τελευταιο το κονιακ με την βανιλια μεσα διαλυμενη…αναλογα με το αν είναι πηχτο η αραιο το μειγμα προσθετω αλευρι ή σοδα. Απλωνω το μειγμα σε βουτηρωμενη φορμα και ψηνω στην αρχη στους 190 για 20 λεπτα και μετα στους 170 μεχρι να ροδιζει καλα. Στο ενδιαμεσο ετοιμαζω το σιροπι και το προσθετω κρυο στο ζεστο γλυκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου