Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Τα κοκ (χωρις γλουτενη) της Αθηνάς


Τις προαλλες δεχτηκα ένα τηλεφωνημα από την αγαπημενη μεγαλονησο .Από την αγαπημενη φιλη Αθηνα Π..
Αναμεσα στα πολλα πολλα ενδιαφεροντα σημειωσα τον πραγματικο , αμεριστο ενθουσιασμο της  – ενθουσιασμο μικρου παιδιου -για την επιτυχια που ειχε η συνταγη των Κοκ χωρις γλουτενη που εφτιαξε… (τελικα νομιζω πως η χαρα μας όταν πετυχενουμε κατι που δυσκολα βρισκουμε στο εμποριο, ξεπερνα κατά πολυ την απογοητευση για μια αποτυχημενη συνταγη….)
Σημειωσα την χαρα της μικρουλας της που καταφχαριστηθηκε το γλυκισμα αλλα και την χαρα που πηρε μεγαλυτερη σε ηλικια- εκ Αθηνων-  συμπάσχουσα όταν μετά από πολλα πολλα χρονια τα ξαναγευτηκε…

Και επειδη η χαρα είναι συναισθημα που πρεπει να μοιραζετε η Αθηνα προσφερθηκε και  μπηκε στον κοπο να στειλει την συνταγη – αν θυμαμαι σωστά είναι του Παρλιαρου-  για να την ανεβασω στο μπλογκ…
Αφιερωμένη λοιπον με πολύ πολύ αγαπη σε ολους εμας , σε ολους εσας….

Υλικα (για 2) κοκ) – Η Βαση
  • 140 γρ ζαχαρη
  • 6 αυγα μεσαιου μεγεθους
  • 125 γρ αλευρι χωρις γλουτενη
  • 50 γρ κορν φλαουερ χωρις γλουτενη

1.            Χωρίζουμε τα ασπραδια από τους κρόκους- τα ασπρασδια τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ γιατι θα τα χτυπήσουμε πρώτα, ενώ τους κρόκους τους βάζουμε προσωρινα σε ένα μπόλ
2.            Προσθετουμε στον κάδο με τα ασπραδια τα 40 γρ από την ζαχαρη και χτυπαμε με το σύρμα, σε μεσαια ταχυτητα, εως οτου γίνει μια σφιχτη και γυαλιστερή μαρεγκα (πρεπει να στεκεται αν αναποδογυρισουμε τον καδο). Μεταφερουμε την μαρεγκα σε ένα μπολ και καθαριζουμε τον καδο του μίξερ για να χτυπήσουμε εκει και τους κρόκους.
3.            Αδειαζουμε στον κάδο του μίξερ τους κροκους και την υπόλοιποη ζάχαρη (100 γρ) και τα χτυπαμε με το συρμα, σε δυνατη ταχυτητα για 4-5 λεπτα, μεχρι το μειγμα να ασπρισει και να αφρατεψει αρκετα.
4.            Προσθετουμε τη μιση μαρεγκα στο μειγμα των κροκων και ανακατευουμε με μια κουταλα, κατά προτίμιση σιλικόνης κανοντας απαλες κυκλικες κινησεις από κάτω προς τα πανω για να μην χασει τον ογκο της
5.            Κοσκινιζουμε το κορν φλαουερ με το αλευρι επανω σε ένα φύλλο λαδοκολλας
6.            Το προσθετουμε σιγα σιγα στο μειγμα και παραλληλα ανακατευουμε με μια κουταλα με απαλες κινησεις
7.            Μολις ενσωματωθουν, προσθετουμε και την υπολοιπη μαργκα και ανακατευουμε απολα , προσεχοντας να μην χαει το μειγμα την αφρατη υφη του.
8.            μεταφερουμε το μειγμα σε μια σακουλα κορνε για να σχηματισουμε τις βασεις

Για την γεμιση
  • 350 γρ γαλα φρεσκο
  • 150 γρ κρεμα γαλακτος χ. γλουτενη
  • 80 γρ ζαχαρη
  • 40 γρ κορν φλαουερ χ.γλ
  • 1 αυγο
  • 3 κροκοι
Για το σιροπι
  • 150 γρ νερο
  • 150 γρ ζαχαρη
Για το γλασο
  • 250 γρ, κουβερτουρα χ.γλ. ( η αθηνα εβαλε holex)
  • 250 γρ κρεμα γαλακτος χ.γλ.
  • 1 κουτ. μέλι χ.γλ.


Γεμιση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμ το γάλα και την κρεμα γαλακτος και βαζουμε να ζεσταθουν σε μετρια προς δυνατη φωτια. Βαζουμε σε ένα μεγαλο μπολ την ζαχαρη , το κορν φλαουερ, και τα αυγα (ολοκληρο και κροκους) και τα χτυπαμε λιγο. Μολις ζεσταθει καλα το μειγμα αλλα πριν παρει βραση ριχνουμε το 1/3 στο μειγμα των αυγων. Ανακατευουμε καλα και αδειαζουμε πισω στην κατσαρολα με το υπολοιπ γαλα. Συνεχιζουμε το ανεκατεμα. Σταδιακα η κρεμα θα αρχισει να δενει. Μολις πηξει και αρχισει να κοχλαζει, αποσυρουμε από την φωτια και αδιεαζουμε σε ένα καθαρο σκευος ώστε να κρυωσει πιο γρηγορα. Την σκεπαζουμε με μεμβρανη για να μην πιασει κρουστα και την αφηνουμε στο ψυγειο για περιπου 2 ωρες. Όταν την βγαλουμε την ξαναναεκατευουμε ώστε να μαλακωσει.
Βαση
Στρωνουμε λαδοκολλα στην λαμαρινα του φουνρου και με το κορνε γτιανχουμε μικρους δισκους ( η αθηνα ειπε πως την επομενη φορα θα βαλει μικρα τσερκια για καλυτερο αποτελεσμα)
Προθερμαινουμε το φουρνο στους 180 κα ψηνουμε για 12-15 λεπτα μεχρι να χρυσήσουν…τα αφηνουμε να κρυωσουν και τα αναποδογυριζουμε.
Σιροπι
Βραζουμε τη ζαχαρη και το νερο για 2 λεπτα. Αφηνουμε το σιροπι να κρυωσει και με αυτό βρεχουμε τις μισες βασεις για κοκ
Γεμισμα
Απλωνουμε λιγη από την κρεμα στους υπολοιπους μισους δισκους και τους σκεπαζουμε με τους σιροπιασμενους φτιαχνοντας σαντουιτς.
Γλασο.
Σε μια μικρη κατσαρολα ζεσταινουμε πολύ καλα την κρεμα γαλακτος (να μην καει). Τεμαχιζουμε την σοκολατα και την βαζουμε σε ένα μπολ. Λιγο πριν παρει βραση η κρεμα αποσυρουμε από την φωτια και περιχυνουμε με την σοκολατα.
Προσθετουμε το μελι.
Περιμενουμε 1-2 λεπτα και μετα ανακατευουμε με μια κουταλα μεχρι να γινει μια λεια και ομοιογενεης σοκολατενια σος. Περιμενουμε εκτος ψυγειου να σφιξει και βουταμε τα κοκ…

Καλη επιτυχια σε οσους αποτολμησουν το εγχειρημα και φυσικα καλη μας ορεξη…


υ.γ.... Τα εφτιαξα... την δοκιμασα την συνταγη... την συνιστω ανεπιφυλακτα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου