Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

πικάντικο Χριστουγεννιάτικο κέικ (χωρίς γλουτένη!)


Υλικά  

225 γρ Βουτηρα σε θερμοκρασια δωματιου 
     450 γρ. μήλα
200 γρ. χουρμάδες
100 γρ. σταφίδες
4  αβγά, χτυπημένα
150 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
100 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
1 1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. τζίντζερ
1 κ.γλ. κοφτό, μοσχοκάρυδο
για το πασπάλισμα:
2 κ.σ. κουκουνάρι 
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη 
1 κ.γλ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
 

Καθαρίζω τα μήλα (ή αν θέλω τα κρατάω με τη φλούδα) και τα κόβω σε μεγάλους κύβους. Τεμαχίζω το βούτυρο. Στο μπλέντερ ρίχνω το βούτυρο, τα μήλα, τους χουρμάδες και τη μισή ποσότητα από τις σταφίδες. Αν δεν χωράνε όλα μαζί, τα κάνω λίγα-λίγα, έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά μου, αλλά χωρίς να τα πολτοποιήσω.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω καλά τα αβγά. Προσθέτω στο μείγμα με το βούτυρο το 1/3 από τα αβγά κι αναδεύω με μια σπάτουλα. Σε ένα μπολ συγκεντρώνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τα αμύγδαλα (μπορώ να τα έχω και χοντροκομμένα), το μπέικιν, την κανέλα, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο. Αυξομειώνω τις ποσότητες από τα καρυκεύματά μου όπως νομίζω. Ανακατεύω καλά το αλεύρι. Στο μείγμα με το βούτυρο προσθέτω λίγο-λίγο κι εναλλάξ, δουλεύοντάς το παράλληλα, το αλεύρι και τα αβγά. Στο τέλος προσθέτω και τις σταφίδες κι ανακατεύω να πάνε παντού.
Παίρνω μια στρογγυλή φόρμα για κέικ και βουτυρώνω τον πάτο της. Στρώνω λαδόχαρτο και τη γεμίζω με το μείγμα για κέικ.

για το πασπάλισμα:

Σε ένα μπολάκι ενσωματώνω το κουκουνάρι, την καστανή ζάχαρη και το αλεύρι. Πασπαλίζω το κέικ μου με τη σκόνη, να πάει παντού.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (γκάζι: 4) για 50'-60' μέχρι να ροδίσει και να στεγνώσει στο εσωτερικό του (το τσεκάρω με μια οδοντογλυφίδα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου