Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

τουρτα zαχερ...


Μια αγαπημενη γευση που την φτιαχνω οταν εχω χρονο γιατι ειναι πολυ μπελαλιδικη...Ομως ειναι πεντανοστιμη και ολοιδια με την αυστριακη Τουρτα. Την συνταγη την ειχε βρει η Σοφη

Υλικά:

  • 450 γραμ. μαύρη σοκολάτα χ.γ. (νεστλε)
  • 250 γραμ. φρέσκο βούτυρο
  • 225 γραμ. ζάχαρη άχνη χ.γ. (ΗΑΙ)
  • 11 κρόκους αυγών
  • 110 γραμ. αλεύρι χ.γ. μείγμα για γλυκά (DOVES / SCHAR /ΦΑΡΙΝΑ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Χ.ΓΛ)
  • 2 βανίλιες χ.γ. ή ένα κουταλάκι μαύρη βιολογική βανίλια
  • 9 ασπράδια αυγών, χτυπημένα σε σφιχτή μαρέγκα
  • 600 γραμ. ζαχαρη
  • 200 γραμ. νερο
  • 150 γραμ. κακάο χ.γ.(ΙΟΝ)
  • Μαρμέλαδα βερίκοκο χ.γ. (bon Mamma συνηθως)


Εκτέλεση:
Λιώνω 250 γραμ. σοκολάτα σε μπεν μαρί.
Στη συνέχεια χτυπάω το βούτυρο στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη και τα αυγά. Προσθέτωτο αλεύρι και τις βανίλιες.
Βγάζω το μπολ από τη βάση του μίξερ και προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα και τη μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά με σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Βάζω το μίγμα σε μια καλά βουτυρωμένη φόρμα, με τσέρκι, διαμέτρου 26 cm.
Ψήνετε για 1 περίπου ώρα, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς.
Όταν η βάση της τούρτας είναι έτοιμη, την κόβω στα δυο με ένα μεγάλο μαχαίρι και την αφήνω να κρυώσει.
Βάζω σε μια μικρή κατσαρόλα 400 γραμ. μαρμελάδα βερίκοκο χ.γ. και την αραιώνωμε 6 κουταλιές της σούπας νερό.
Αν η μαρμελάδα περιέχει κομματάκια φρούτου, καλό θα ήταν, να τα λιώσετε στον μούλτι. Στη συνέχεια, ανεβάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε τη μαρμελάδα να πάρει μια βράση.
Την αφήνετε να κρυώσει.
Όταν κρυώσει, απλώνω τη μισή μαρμελάδα με ένα μαχαίρι, πάνω στο ένα κομμάτι παντεσπάνι. Κατόπιν, βάζω πάνω το άλλο κομμάτι παντεσπάνι, και απλώνω την υπόλοιπη μαρμελάδα.
Με ένα πινέλο γυαλίζω ολόκληρο το γλυκό για να καλυφθεί καλά με τη μαρμελάδα.
Τοποθετω την τούρτα στο ψυγείο για 1 ώρα.
Κάνω σιρόπι, χρησιμοποιώντας 600 γραμ. ζάχαρη και 250 ml νερό.
Προσθέτετε 150 γραμ. κακάο.
Όταν το μίγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτω 200 γραμ. μαύρη σοκολάτα (σε κομμάτια) και ανακατεύεω καλά μέχρι το γλάσο να αρχίσει να πήζει).
Βγάζωτο γλυκό από το ψυγείο και το περιχύνω με το γλάσο σοκολάτας.
Αφήνω το γλυκό να κρυώσει εκτός του ψυγείου γιατί το γλάσο θα χάσει τη “γυαλάδα” του.
Στη συνέχεια το τοποθετείτω σε μια πιατέλα και το διατηρω σε θερμοκρασία δωματίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου