Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Κρέπες & τηγανιτες

υλικα
-Αλευρι χωρις γλουτενη ( εβαλα μισο φαρινα / μισο απλο) οσο παρει
-1 αυγο
-γαλα περιπου 100 γραμμαρια
- λιγη σοδα αναψυκτικο

Χτυπω με το μιξερ καλα τα υλικα για να μην σβολιασουν. Ο χυλος ειναι αρκετα σφιχτος, τοσο ωστε να απλωνεται με το κουταλι ή την ξυλινη σπατουλα πανω στην βουτηρωμενη και πυρωμενη πλακα της βαφλιερας ή της κρεπιερας. Προσοχη ο χυλος μετα απο τις πρωτες κρεπες σφιγγει και πρεπει να προσθετουμε λιγο γαλα ή σοδα.
Οι κρεπες αυτες βγαινουν πολυ σφιχτες και τραγανες , οπως οι ετοιμες.
Για γεμιση γλυκια προτινω...
α) μαρμελαδα χωρις γλουτενη και απο πάνω τριμμενη κουβερτουρα
β) γεμιση απο νουτελα και τριμμενο μπισκοτο χ.γλ.
Για γέμιση αρμυρη προτινω...
α)τυρι γκουντα και ψημενο μπεικον χ.γλ.
β) τυρι edam και γαλοπουλα ή ζαμπον χ.γλ.

Μια παραλλαγη αγαπημενη και που χρησιμοποιημενη
(απο την αυστρια) ειναι για κρεπες πιο μαλακες στο αντικολλητικο τηγανι .
χρησιμοποιουμε 2 με 3 αυγα και ο χυλος μας ειναι πιο νερουλος. ψηνουμε σε βουτηρωμενο ζεστο τηγανι και απο τις δυο πλευρες... Η κρεπουλα αυτη ειναι μαλακη , την αλοιφουμε με μαρμελαδα και  αντι για το τριγωνικο κωνικο σχημα που εχουν οι προηγουμενες την τυλιγουμε ρολο και στην συνεχεια την κοβουμε σε μικρα κομματια... ... Μπορουμε ακομη την ωρα που εχει μισο ψηθει να την κοψουμε σε λωριδες ..μετα την πασπαλιζουμε με τριμενη κουβερτουρα...(ειναι ομορφη προταση για παιδικο παρτυ ή για εορταστικο κυριακατικο πρωινο)
. Επισης μπορουμε να κανουμε αλμυρη γεμιση ( ζαμπον τυρι/ κοτοπουλο/ ακομη και κιμα -σαν κανελλονια) και να τις βαλουμε στο φουρνο με κρεμα γλακτος ( ως κυριως πίατο)


Τηγανιτες με μελι....
Το πιο απλο γλυκο που υπαρχει....
  • αλευρι χωρις γλουτενη (μην βαλετε φαρινα ή μπεικιν οπως εκανα την πρωτη φορα γιατι θα γεμισουν φυσσαλιδες οι τηγανιτες)
  • νερο(οσο παρει)
Ανεκατεουμε το αλευρι με το νερο μεχρι να ειναι ομοιογενες και χωρις σβόλους... Με ενα κουταλι σουπας περνουμε λιγο απο το μειγμα και το ριχνουμε σε καυτο λαδι (σε τηγανι ή κατσαρολιτσα), συνεχιζουμε τις κουταλιες μας... ενω στο ενδιαμεσο βουταμε το κουταλι σε ενα ποτηρι νερο για να μην κολα το μειγμα... τις γυρισουμε με ενα πηρουνι και οταν ψηθουν τις βαζουμε σε χαρτι κουζινας να φυγει το περιττο λαδι... περιχυμουμε με μελι και κανελλα χ.γλουτενη ή ακομη καλυτερα με πετιμέζι ....



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου