Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

Πιτσα της επομενης μερας & μπουρεκάκια

Εφτιαξα λιγη παραπανω ζυμη για πιτσα και ειπα να την φυλαξω στο ψυγειο για να δω την συμπεριφορα της την επομενη (ες) μερες ....  Και επειδη μου παραπεσε πολυ η ζυμη εφτιαξα και τυρομπουρεκα ...
Συνταγη για ζυμη.
  • αλευρι χωρις γλουτενη (μισο φαρινα μισο μπλε Αγ.γεωργιου) περιπου 500 γρ.
  • μια κουτ. μπεικιν χωρις γλουτενη
  • λιγο αλατι , λιγη ζαχαρη, μια κουταλια ξύδι χ.γλ.
  • 1 φακελακι μαγια γιωτης
  • χλιαρο νερο οσο παρει...
Κοσκινισα τα στερεα υλικα μαζι  και ανεκατεψα την διαλυμενη μαγια στο νερο (περιπου 300 γραμμαρια ). τελος προσθεσα το ξυδι. Ζυμωσα με ελαφρως λαδωμενα χερια για αρκετη ωρα (περιπου 10 λεπτα). Η ζυμη εχει συνοχη , εχει ελαστικοτητα και καθολου υγρασια. οταν διαπιστωνα πως ακομη καρατουσε υγρα εβαλα λιγο αλευρι. προσοχη το λαδι στις ζυμες χωρις γλουτενη τις σφίγγει και τις σκληραινει παραπανω απο το κανονικο.
Την απλωσα σε λαδωμενο στρογγυλο ταψακι σε λεπτη στρωση (περιπου 3-4 χιλιοστα). την αφησα σε ζεστο μερος να ανεβει για περιπου 20 Λεπτα και στην συνεχεια εριξα πανω της σαλτσα (λαδι, τοματα, βασιλικο) προσοχη η σαλτσα να ειναι σε θερμοκρασια δωματιου και οχι ζεστη. Οσες φορες εβαλα ζεστη σαλτσα τα αποτελεσμτα δεν ηταν καλα. η ζυμη καθοταν και λασπωνε.
την φυλαξα στο ψυγειο τυληγμενη με μεμβρανη. Την αλλη μερα απλα προσθεσα τριμμενο τυρι και μανιταρια και δεν ειχε καμια διαφορα . Μπορω μαλιστα να πω πως ειναι ασυγκριτως καλυτερη απο τις κατεψυγμενες με ή χωρις γλουτενη. οποτε αφου το πειραμα πετυχε θα κανω χωρο στην καταψυξη...

Μπουρεκακια

Οπως ειπα περισσεψε ζυμη και καθως ηταν ευκολοπλαστη και ανοιχονταν σε φυλλο, προσθεσα λιγο ακομη αλευρι την χωρισα σε μπαλακια και ανοιξα μικρα κομματια φυλλου. Τα αλειψα με ενα μειγμα απο φετα-κεφαλοτυρι-αυγο-γαλα, τα τυλιξα ρολο και στην συνεχεια σε στρογγυλα "σπειροειδη" μπουρεκακια.Τα τηγανισα σε καυτο λαδι για 2-3 λεπτα απο καθε μερια... Βγηκαν μαλακα, αφρατα, σαν ντονατς...μαλιστα ο γιος μου ειπε την επομενη φορα να τα γεμισω με νουτελα...και να τα πασπαλισω αχνη...
Βεβαια εγω εχω κατα νου να τα φτιαξω πιο λεπτα  και μακροστενα με γεμιση σαν τις κλασσικες φλογερες... ή με κολοκυθα σαν τα σαμιωτικα μπουρεκια (γλυκα με ζαχαρη και κολοκυθα και κανελα) (αλμυρα με πιπερι μπολικο και κεφαλοτυρι τρυμμενο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου