Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

Σαλάτα του Καίσαρα & club σάντουιτς δίχως γλουτένη



Οσοι εχουν παιδια κοιλιοκακικά στην εφήβεια και την προεφηβεια θα εχουν βιώσει σιγουρα την ζηλια ( κρυφή ή φανερή) όταν η παρεά τους, οι φίλοι και συνομιληκοι τους επισκεπτονται ταχυφαγεια, goodys , mac donalds και λοιπα παρόμοια στεκια…
Σαφως οι υπερμαχοι της υγεινης διατροβης θα  αντιτείνουν πως τα παιδια ετουτα καλως στερουνται και δεν χανουν κατι… Όμως αντε να τα πεισεις για την ορθοτητα των απόψεων ετουτων…Οπότε αναζητας την χρυση τομη… Και να μην ζηλεψουν, να μην στερηθουν και χωρις γλουτενη να είναι και οσο το δυνατον λιγοτερο junk food να θυμηζουν αλλα να μην υπολειπονται γευσης…
Προ κοιλιοκάκης το αγαπημενο γευμα σε τουτα τα φαγαδικα ήταν η σαλατα του Καισαρα  και το κλαμπ σαντουιτς… Αραια και που η νεαρα μου τα αναπωλει… ειδικα όταν οι κολλητοι της προ της καθιερωμενης βραδυνης Σαββατιατικης εξόδου δινουν ραντεβου σε τετοιο φαστφουνταδικο… Πριν από καποιες τετοιες εξοδους – ειδικά όταν προβλεπεται ξενυχτι…- φροντιζω να εχει γευτει από το σπιτι κατι αντιστοιχο… Μια κρεπα, ένα σαντουιτς κατι τις να διωξει μαζι λιγουρα και ζηλια…
Θελω λοιπον να μοιραστω μαζι σας τις δυο τις συνταγες ( καιρο ειχα να αναρτησω) που μου λυνουν τα χερια και είναι συναμα και ευκολες και γευστικες και στο μετρο του δυνατου υγεινες (παντως ανωτερες από τις «ετοιμες»)…
Σαλατα του Καισαρα λοιπον- Caesar salad – στην δικη μας gluten free εκδοχη.
Υλικα
-         Μαρουλι ή αναμεκτη σαλατα του κηπουρου (ετοιμες κομμενες )
-         Κοτοπουλο φιλετο (βραστο ή ψητο) κομμενο σε κυβακια
-         Απομειναρια από φρυγανιες ή παξιμαδια schar ( αφου τις περισσοτερες φορες η φρυγανιες φτανουν θρυμματισμενες τις κρατω για κρουτον…)
-         Τριμμενο Τυρι σκληρο ( προτιμω της Μεβγαλ)
-         Λιγο ξυδι μπαλσαμικο χ.γλ ( βαζω Τοπ για να ειμαι σιγουρη )
-         Πιπερι από μυλο ( ειπαμε τα προσεχουμε τα μπαχαρικα)
-         Αλατι , μια κουταλια λάδι, ισως ελαχιστη ζαχαρη
-     Και αναλογα με τις διαθεσεις και τις ορεξεις λιγο μπεικον (μια φετα τεμαχισμενη σε κυβακια) χωρις γλουτενη (συνηθως Βικυ βρισκω στα τοπικα τα μαγαζια) και μια κουταλια μαγιονεζα χ.γλουτενη ( βαζω  brava )  ή μουσταρδα χ. Γλουτένη   - η παραλλαγη- (παλι Brava χρησιμοποιω καθως τα βρισκω πιο ευκολα)
Ψιλοκοβω την πρασιναδα μας, την στραγγιζω καλα καλα και την αλατιζω.
Σε ένα μπολ ανεκατευω λαδι ,αλατι, πιπερι, ξυδι, ζαχαρη και μαγιονεζα ή μουσταρδα .( Εμας δεν μας αρεσει η εκδοχη του ωμου κροκου ουτε της λιωμενης αντζουγιας οποτε φτιαχνουμε ετουτη την σος). Όταν το μειγμα γινει ομοιογενες προσθετω τα κυβακια του κοτοπουλου ( προτιμω το βραστο) και το αφηνω γυρω στο δεκαλεπτο.
Σε αντικολλητικο σκευος βαζω το μπεικον , διχως λαδι και το ψηνω για ένα λεπτο.
Πανω λοιπον από το μαρουλι μας βαζω το κοτοπουλο, το μπεικον , το τριμμενο τυρι και τελος τα κρουτονς ….
Και ετοιμη η σαλατα μας ( Ιδανικη για φοιτητες και φοιτητριες που εχουν ελλειμμα χρονου και διαθεσης για περιπλοκα μαγειρεματα)
Επειδη όμως «ξεροσφυρι» σαλατα δεν λεει ας φτιαξουμε και το σαντουιτς το κλαμπ διχως γλουτενη…Να γινει το γευμα πληρες…
Υλικα
-         3 φετες χωριατικο ψωμι Σαρ
-         2 φυλλα μαρουλι
-         2 φετες τοματα
-         2 φετες τυρι γκουντα χ.γλ ( εμεις βαζουμε Νουνού ή Φαγε)
-         2 φετες γαλουπουλα χ.γλ ή ζαμπον ( χρησιμοποιησα αυτά της βιολογικης σειρας του Νικας)
-         μια φετα μπεικον χ.γλ. ( της Βικυ συνηθως)- στην light εκδοχη το αφαιρω.
-         μια κουταλια μαγιονεζα ( brava ή και Heinz χ.γλ. αλλα δεν την βρισκω πολύ συχνα)
Ψηνω στο γκριλ τα ψωμακια , ουτε δυο λεπτα..ψηνω και το μπεικον και απλα βαζω τα υλικα το ένα πανω στο άλλο… . ενωνω με οδοντογλυφιδες  , κοβω στην μεση  και ετοιμο… Αν βεβαια υπαρχει επιθυμια για πιο junk εκδοση … το συνοδευουμε με πατατες τηγανιτες… συνηθως κατεψυγμενες  (μπαρμπα Σταθης ) για να θυμιζει φαγητο ετοιματζιδικο ….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου