Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Τσουρέκι πλεκτό και γεμιστό


Αφιερωμενο απο την Νοεμι Κλ. για τους τσουρεκο μανιακ!

Τσουρέκι πλεκτό και γεμιστό

Υλικά
250 γρ αλεύρι χ.γ. Schar B έβαλα
7 γρ. ξερή μαγιά
50 γρ ζάχαρη άχνη χ.γ.
 2  κρόκους  αυγού
50 γρ βούτυρο λιωμένο
150-180 ml  γάλα
Μια πρέζα αλάτι

Γέμιση
80 γρ λιωμένο βούτυρο
80 γρ άχνη χ.γ.
1 κ.σ. κακάο
Λίγο εσανς ρούμι και κανέλα κατά προτίμηση

Για επάλειψη λίγο αυγό

Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι μας, στη μέση κάνουμε μια λακκούβα όπου ρίχνουμε τη ζάχαρη, μαγιά και λίγο από το γάλα. Αφήνουμε 15 λεπτά να ανεβεί η μαγιά, μετά προθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί περίπου. Όταν είναι έτοιμη βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια την ξαναδουλεύουμε λίγο και την χωρίσουμε σε τρις μπάλες.
Ενδιάμεσα ετοιμάσαμε την γέμιση, λιώνοντας το βούτυρο ξανακατέβουμε την ζάχαρη και το κακάο και τα μυρωδικά αν βάζουμε.
Ανοίγουμε ένα- ένα τις μπάλες σε παραλληλόγραμμα περίπου μισό εκατοστό πάχος, αλείφουμε με την σοκολατένια γέμιση  και την ρολάρουμε. Από τα τρία ρολά θα πλέξουμε την κοτσίδα του τσουρεκιού.  Την πλεξούδα βάζουμε σε μακρόστενη φόρμα να μην απλωθεί πολύ. Αφήνουμε να φουσκώσει 25 λεπτά, αλείφουμε με αυγό και το ψήνουμε σε 175 β. για 30 λεπτά.
Η δόση είναι για μια φόρμα.
ΥΓ. Την συνταγή βρήκα στη σελίδα  http://www.nosalty.hu , είναι εξαιρετική συνταγή, δεν έχω φάει καλύτερο τσουρέκι εδώ και πολλά χρόνια! Δεν ησύχασα μετά το πασχαλινό πείραμά μου με τα τσουρέκια. Η γέμιση μπορεί να είναι και καρύδια τριμμένα βρασμένα με λίγο γάλα και ζάχαρη, ταχίνι με κακάο επίσης ή ότι προτιμάτε.
Εκτός από νόστιμο είναι και εμφανίσιμο.   Δοκιμάστε άφοβα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου